Foto:Facebook

Treneri, sportisti i rekreativci iz cele Hrvatske danas su tačno u podne održali protestnu akciju zbog zatvaranja sportskih, fitnes i rekreativnih centara u sklopu strožih epidemioloških mera. Naime, oni su na Fejsbuku delili "flash mob" snimke iz cele Hrvatske, na kojima su sportisti s maskama, koji stojeći na distanci jedni od drugih odradili 21 čučanj.

Pod sloganom „Fizička aktivnost je rešenje, a ne uzrok problema” na društvenim mrežama i u grupi na Fejsbuku „Inicijativa fitnes zajednice” delili su se „flash mob“ snimci iz cele Hrvatske sportista koji su s maskama i držeći distancu odradili 21 čučanj kao simbol datuma ponovnog otvaranja centara, koji bi ponovno trebal da budu otvoreni 21. decembra.

Foto:Facebook

Čučnjevi su se radili u stanovima, kućama, na terasama, pred istorijskim spomenicima, na trgovima, ali i u šoping centrima koji su ostali otvoreni u ovom novom, jesenjem mini-lokdaunu. Snimci vežbanja stigli su iz cele Hrvatske. Treneri i rekreativci, od dece do starijih, tačno u podne radili su čučnjeve u zagrebačkim i osječkim šoping centrima, pred pulskom Arenom, na Mesečevom platou na Krku, u dečijim parkovima u Zagrebu, na rovinjskim i splitskim plažama, slavonskim parkovima…

Akciju je pokrenuo Goran Sajko, alpinista i fitnes-trener, a on je sa svojim kolegama trenerima, nezadovoljan tretmanom države prema rekreativnim i sportskim centrima koji su zatvoreni uprkos činjenici da nisu žarišta zaraze i koji su bitni za psihofizičko zdravlje nacije – čučnjeve odradio u jednom zagrebačkom trgovačkom centru.

Pročitajte još:

„Cilj akcije je, pre svega, ukazati na problem nedovoljnog kretanja u našem društvu. Svih posledica koje sedentarni oblik života ima za pojedinca i naciju. Ukazati da zatvaranje fitnes centara, zabrana rekreacije, zabrana treninga za decu nije rešenje već gašenje požara koje će dugoročno imati katastrofalne posledice za celo društvo. Ovo je i poruka nadležnima da ne želimo nikakve potpore nego pravo na rad.

Rad s kojim doprinosimo zdravlju nacije, rad i znanje kojim pomažemo zdravstvenom sistemu, napisao je Sajko u pozivu na akciju kojoj su se odazvale brojne njegove kolege i rekreativci.

Sajko kaže kako su fitnes centri sprovodili epidemiološke mere i pre pandemije, a da su ih tokom pandemije pooštrili i sprovodili prema preporukama.

„Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji nemaju veza s našom strukom i širenja virusa, nažalost, mi smo zatvoreni. Ovo je bila politička odluka jer nije bilo nikakvog realnog razloga za zatvaranje. Naučne studije su potvrdile da je mogućnost zaraze u fitnes centrima minimalna. Želim da budete svesni da imamo podršku u vlasti da budemo ponovno otvoreni. Na nama je da budemo, pre svega, profesionalci, akademski građani i da na taj način komuniciramo“, poručio je Sajko.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare