Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prvih petnaest pacijenata srednje starosti, s lakšom kliničkom slikom oboljevanja od koronavirusa, što zahteva dalje lečenje intervenskom ili drugom terapijom, od danas je u Areni Zagreb čime taj stacionar počinje rad. Otvaranjem stacionara u Areni je omogućeno rasterećenje bolničkih kapaciteta za prihvaćanje pacijenata kojima su neophodni redovni pregledi i lečenje, poput onkoloških bolesnika, ili bolesnika kojima su neophodni operativni hirurški zahvati,

Oboleli od korone do dolaska u stacionar Arena bili su u nekoj od bolnica u Zagrebu, saopštio je Operativni štab tog stacionara.

„Medicinsko osoblje stacionara Arena Zagreb čini 18 lekara – tri vojna i 15 iz KBC ‘Sestre milosrdnice’ i 20 medicinskih sestara iz KBC Zagreb i šest iz vojnog saniteta“, navodi se u saopštenju.

Smene timova lekara koji su raznih specijalnosti, i timova sestara traju po 12 sati, da bi svi pacijenti imali 24-časovni nadzor i zdravstvenu negu.

Otvaranjem stacionara u Areni je omogućeno rasterećenje bolničkih kapaciteta za prihvaćanje pacijenata kojima su neophodni redovni pregledi i lečenje, poput onkoloških bolesnika ili bolesnika kojima su neophodni operativni hirurški zahvati.

„Napravljeno je 100 kreveta. To nam je plan za sledeće dve do tri nedelje. U slučaju potrebe spremni smo da na trećem spratu proširimo to na 270 kreveta, a u slučaju potrebe planiramo i dalje kapacitete“, kazao je šef lekarskog tima u Areni Zagreb, Damir Vagić.

Po njegovim rečima do sada su primili uglavnom pacijente srednjeg životnog doba, koji su u dobrom opštem stanju.

„To su pacijenti koji su još trebali biti u bolnici 4 do 5 dana. Mi ćemo ih otpustiti čim se oporave. Na taj način se oslobađaju kreveti u KB-u Dubrava i Franu Mihaljeviću, tako da se mogu smestiti srednje teški i teški pacijenti“, rekao je Vagić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram