Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković javnosti je predstavio nove restriktivne mere za suzbijanje širenja koronavirusa.

„Ako ih se nećemo pridržavati, ove mere možda neće biti dovoljne“ rekao je premijer Plenković.

Nove mere će, kako je rekao premijer na sednici Vlade, na snagu stupiti u subotu 28. novembra i trajaće sve do 21. decembra.

Pročitajte još:

Uz premijera Plenkovića na konferenciji su direktor HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ali i ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić.

„Jedna od 58 zaraženih osoba će preminuti“ rekao je Plenković.

„Na devet hospitalizovanih jedna osoba će preminuti. Neki koji su ga preboleli imaju trajne posledice. Pridržavajmo se mera“ rekao je Plenković.

Pozvao je na provetravanje prostora, držanje distance, na suzdržavanje okupljanja i na nošenje maske.

„Naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta. Prvi je da sprovodimo mere o kojima govorimo, dva – da proširimo krug testiranja, tri – da održimo zdravstveni sistem i četiri – da se pripremimo za distribuciju vakcina“ rekao je premijer.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Na temelju preporuka epidemiološke struke, na temelju konsultacija s ministarstvima pripremili smo mere:

Zabranjuju se javni događaj i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba. Obavezno je korišćenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar. Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, saučešće se ne sme izražavati bliskim kontaktom. Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinfikovanje zajedničkih površina. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mera. U javnom prevozu popunjenost ne sme premašiti 40 odsto mesta. Vozači, zaposleni i putnici obavezni su da imaju maske na licu. Kontrolu će sprovoditi inspektori ministarstva saobraćaja, policijski službenici. Kada je reč o prodavnicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaći obaveštenje o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora. Ograničenje radnog vremena za pekare je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kazina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i ekonomskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smeštaja“ rekao je i dodao da je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mera ili ličnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama.

Obustavlja se rad teretana, sportski događaji, kazao je premijer. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve takmičenja.

Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U bioskopu nema konzumacije hrane.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Autoškole, teoretski deo onlajn, vožnja uz pridržavanje mera. Misa će se prenositi preko TV programa ili preko radija, za njih vredi jednako ograničenje od 25 vernika koji mogu prisustvovati.

Što se tiče poslodavaca, zabrana dolaska radnika na radno mesto koji imaju povišenu temperaturu, kratak dah, suvi kašalj, kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smenama, smanjivanje fizičkih sastanaka.

Sve mere će biti na snazi najmanje do 21. decembra“ kazao je premijer.

„Protiv smo policijskog časa, ovo radimo u svrhu zaštite zdravlja“ rekao je Plenković.

„Ovo je trenutak gde se lična odgovornost meri načelom solidarnosti prema drugima. Moramo se u ovom trenutku odreći određenih navika, komoditeta, svega što predstavlja naš životni stil da bismo zaštitili zdravlje. Mere u drugim zemljama su većeg obima i dužeg vremenskog trajanja. Ovo sada radimo jer smatramo da smo u fazi jer je to nužno“ rekao je premijer.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)