Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Jajcu se danas obeležava godišnjica oslobođenja Jajca. Tom prilikom se obratio hrvatski predsednik Zoran Milanović koji je još jednom tvrdio da je "hrvatska čizma" oslobodila Bosnu i Hercegovinu, a da Hrvati zauzvrat traže jako malo - jednakost.

„Kažu da čovek umire dva puta, prvi put kad mu srce stane, drugi put kad ga prekrije zaborav. Ljudi koji su pali i dali sve što su imali za Jajce, ne moraju strahovati od tog zaborava“, rekao je Milanović.

Nakon toga je još jednom istakao da su Hrvati u ratu bili na pravoj strani, a zatim je ocenio kako nisu dovoljno dobili u Bosni i Hercegovini s obzirom na to koliko su dali i doprineli, prenosi Klix.ba.

„Ko previše dokazuje ne dokazuje ništa, to je jednako netačno kao i ono da se o ukusima ne raspravlja. Mi i vi moramo sve vreme zdravim argumentima, otvorenog srca tumačiti i objašnjavati zašto je ova cela hrvatska priča sa elementima parodije i rapsodije, pravi put. I zašto smo na pravoj strani istorije. Da nije Hrvata, BiH ne bi bila oslobođena, ne bi završila okupaciju i ne bi bila celovita država. Neki nisu spremni sesti za sto. Hrvatska vojska je naterala u 9. i 10. mesecu Karadžića i Mladića da sednu za sto. BiH, deblokadu Sarajeva i druge velike stvari u ratu nisu postigli ni američki ni britanski ni francuski bombarderi nego čizma na terenu i grb hrvatskih vojnika. Za to ne tražimo zahvalnost, ali moramo to ponavljati“, kazao je Milanović.

Zauzvrat smatra da bi Hrvati nešto trebali i dobiti.

„Tražimo malo, tražimo temeljno poštovanje koje je jednom dogovoreno. Ovih dana se uopšte ne priča da člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda može birati ko hoće. Kakve to veze ima sa zdravom logikom i poštenjem – elementarnim ljudskim poštenjem?“.

PROČITAJTE JOŠ:

Poručuje da se Hrvate u BiH svodi na manjinu iako to nisu, ali da im se ni kao manjini ne daje prava onako kako bi trebalo.

„U Hrvatskoj manjine biraju isključivo pripadnici tih manjina. Oni nisu konstitutivan narod, ali to pokazuje logiku stvari. Kako izgleda pošten pristup problemu, a ne obični lopovluk. Nakon godina ponavljanja, insistiranja, ne mogu to opisati nikako drugačije nego kao lopovluk“, rekao je.

„Svi oni koji iz dobrih namera i loše pameti, ili loših namera govore o ukidanju Dejtona i zamenjivanja njega novim aranžmanom, ja kao predsednik moderne države Hrvatske, mogu reći da neću nikada podržati i da ćemo se energično boriti protiv toga. BiH bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema. To nekima nije jasno i svoju pohlepu stavljaju pod veo ciničnih izgovora. Ne znam šta više smeta krađa ili bezobrazluk, a zajedno je toksična kombinacija“, završio je Milanović svoje obraćanje.

BONUS VIDEO: Milanović: Biće ovaj put skupo za Vučića, ne možemo stalno da praštamo gluposti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar