Amerikanci su u protekle dve nedelje iz Avganistana evakuisali više hiljada civila i vojnika, ali ne i arsenal oružja američkih snaga i avganistanske vojske koji je usled paničnog bega pao u ruke talibana.

Pročitajte još:

Iako su Amerikanci dobar deo borbenih aviona i vojnih helikoptera onesposobili, odnosno barem tako tvrde, čini se da su iza sebe u nekim delovima Afganistana ostavili letelice u savršeno dobrom stanju.

Tako su se na društvenim mrežama pojavili snimci na kojima talibani, kako tvrde, lete američkim borbenim helikopterom Crni Soko.

Snimci su objavljeni na Talib Tajmsu, službenoj stranici Islamskog Emirata Avganistana, a navodno prikazuju let Crnim Sokolm iznad Kandahara. Verovalo se da talibani ne znaju da upravljaju helikopterom, ali ako je suditi po snimcima, uspeli su da pronađu pilote obučene za upravljanje spomenutom letelicom.

Na istoj stranici su se pohvalili i da su u vazdušnoh luci u Kandaharu zaplenili mnogo oklopnih vozila.

Na drugom snimku koji je izazvao nevericu korisnika na društvenim mrežama prvobitno se verovalo da prikazuje obešenu osobu kako visi iz helikoptera. Neki izvori tvrdili su kako se radi o osobi koja je sarađivala s američkim snagama.

Video je na svom Tviter nalogu podelio i američki senator Ted Kruz.

„Ovaj zastrašujući video pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena, talibani su obesili čoveka s američkog helikoptera“, napisao je.

Ipak, ispostavilo se da ova teorija nije tačna, te ne prikazuje obešenu osobu, nego osobu koja visi s helikoptera u pojasu za penjače.

Konkretno, na kasnije objavljenim fotografijama vidi se kako osoba koja visi s helikoptera maše ljudima okupljenima na tlu, što jasno dokazuje da je osoba živa.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar