Aerodrom Hamid Karzai Kabul
Aerodrom Hamid Karzai u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Dvadesetogodišnje prisustvo američke vojske u Avganistanu je završeno. Poslednji avion američke vojske napustio je aerodrom u Kabulu, čime je završena operacija evakuacije iz Avganistana i najduži rat u istoriji SAD. Amerikanci su iz Kabula evakuisali više od 123.000 civila.

Šef američke Centralne komande, general Kenet Frenklin Mekenzi potvrdio je da je poslednji let iz Kabula „očistio prostor iznad Avganistana“ i dodao da večerašnje povlačenje označava kraj kako vojnog dela evakuacije, tako i skoro 20 godina duge misije, koja je pokrenuta nakon 11. septembra 2001. godine.

Mekenzi je rekao da je u toj državi ostalo oko stotinak državljana Amerike.Talibani su, kako je istakao, bili od pomoći i koristi za SAD tokom operacije evakuacije i dodao da nisu „evakuisali sve koje su želeli da evakuišu“.

„Ali, i da smo ostali još deset dana ne bismo uspeli sve da evakuišemo“, kazao je Mekenzi.

Napominje da je u Avganistanu oko 2.000 boraca Islamske države i da će talibani imati „pune ruke ISIS-a“, naročito nakon oslobađanja militanata iz zatvora.

Mekenzi je istakao da će za talibane biti izazov da osiguraju Kabul.

Dodaje da će SAD nastaviti diplomatsku misiju evakuacije.

„Dok je vojna evakuacija završena, diplomatska misija za evakuciju još državljana SAD i Avganistance koji žele da odu se nastavlja“, rekao je Mekenzi.

Da SAD više ne kontrolišu vazdušni prostor na aerodromu Kabula, saopštila je federalna uprava za civilno vazduhoplovstvo SAD.

„Odmah stupa na snagu – međunarodni aerodrom ‘Hamid Karzai’ ne nalazi se ni pod kakvom kontrolom. Kontrola vazdušnog kretanja i aerodromske usluge nisu dostupni“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu uprave.

Amerikanci su iz Kabula evakuisali više od 123.000 civila.

U Kabulu se čuju i pucnji, pošto talibani slave odlazak američkih trupa.

Ovo je prvi put u 20 godina da SAD i saveznici nemaju trupe u Avganistanu, i to nakon što su Amerikanci potrošili dva triliona dolara na jačanje avganistanske vlasti i vojske koja se pred talibanima raspala u desetak dana.

#related-news_0

Tokom 20 godina u Avganistanu je poginulo preko 2000 američkih vojnika.

Podsetimo, konačno povlačenje američkih snaga iz Avganistana bilo je planirano za 31. avgust, kada se očekivalo da će aerodrom preći pod kontrolu talibana.

Talibani su polovinom avgusta nakon najave povlačenja kontingenta američke vojske pokrenuli ofanzivu i zauzeli sve veće gradove, objavivši kraj dvadesetogodišnjeg rata što je najduži rat koji su vodile SAD. Američke snage ušle su u Avganistan posle terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

Trenutno se u Avganistanu rešava pitanje mehanizma upravljanja državom.

BONUS VIDEO: Napad dronom SAD na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram