Foto: EPA-EFE/ANP09

Holandska policija sprečila je napad na centar za vakcinaciju protiv koronavirusa u gradu Den Helderu, uhapsivši 37-godišnjaka zbog sumnje da je planirao da izvede teroristički napad. Muškarac je navodno nameravao da postavi eksplozivnu napravu u centru za vakcinaciju.

Uhapšeni je planirao da napadne bivšu gradsku kuću u severnoj luci Den Helder, 90 kilometara severno od Amsterdama, koja se koristi se kao centar za vakcinaciju.

Čovek, čiji identitet nije objavljen u skladu sa holandskim propisima o privatnosti, uhapšen je 18. marta ali su tužioci detalje slučaja objavili tek u četvrtak 8. aprila.

Tužioci su rekli da se navodna zavera tretira kao teroristički akt jer je „imala za cilj izazivanje ozbiljnog straha među stanovništvom i narušavanje ekonomskih i socijalnih struktura zemlje“.

Osumnjičeni je „težio da na izuzetno nasilan način sabotira ključni vladin proces, nacionalno koordinirani program vakcinacije“, navodi se u saopštenju tužilaštva. „Ovo takođe utiče na javno zdravlje: Što manje ljudi može biti vakcinisano, to će više žrtava odneti virus“, dodaje se.

Osumnjičeni je u pritvoru od hapšenja, jer se nastavlja istraga potencijalnih saučesnika, rekli su tužioci.

Početkom prošlog meseca, eksplozija izazvana „kućnom napravom“, kako je policija saopštila, razbila je prozore u centru za ispitivanje koronavirusa u malom holandskom gradu. U eksploziji niko nije povređen.

U januaru su vandali zapalili objekat za testiranje na koronavirusa u ribarskom selu Urk prve noći državnog policijskog časa od 21:00 do 04:30 ujutro, uvedenog u sklopu najnovijih mera vlade.

Osim napada na centre za testiranje u Holandiji je u januaru u više navrata bilo nereda i protesta protiv karantina zbog koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar