Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Holandska policija saopštila je da je uhapsila najmanje 184 osobe zbog učešća u neredima treću noć zaredom što se ne pamti u poslednjih 40 godina.

Najmanje 10 policajaca je povređeno u sinoćnjim sukobima sa demonstrantima koji su pljačkali prodavnice i palili automobile u više gradova, uključujući Roterdam, Amsterdam i Hag.

Neredi su izbili u subotu uveče nakon što je prvi put od Drugog svetskog rata u Holandiji uveden policijski čas zbog epidemije koronavirusa.

Većina Holanđana poštuje policijski čas koji traje od 21 čas do 4.30 ujutru.

„Možemo da potvrdimo hapšenje najmanje 184 osobe“, izjavio je agenciji Frans pres portparol policije Šerlo Esajas.

Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Prema policiji, u nedelju je uhapšeno 250 osoba.

Šef policije Henk van Esen najoštrije je osudio izgrednike, rekavši da nemiri „nemaju nikakve veze sa pravom na okupljanje“.

Pročitajte još:

„Mnogo poštujem kolege koji su imali teške trenutke proteklih noći“, napisao je na Tviteru Esen.

Policijski sindikati su naveli da je reč o najgorim neredima u poslednjih 40 godina, odnosno od sukoba policije i skvotera koji su izbacivani iz zgrada gde su nelegalno živeli 80-ih godina prošlog veka. Premijer Mark Rute osudio je juče „zločinačko nasilje“, rekavši da je ono neprihvatljivo i da „99 odsto Holanđana podržava mere“.

Holandske vlasti su sredinom decembra najavile nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa. U Holandiji je do sada umrlo više od 13.500 osoba od posledica kovida-19.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare