Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Njegove legije obožavatelja nazivaju ga „ludim“ i „perikom“ zbog njegove žestine i neposlušne kose, dok on sebe naziva „lavom“. On smatra da je seksualno obrazovanje marksistička zavera da se uništi porodica, na svoje klonirane mastife gleda kao na svoju „decu sa četiri šape“ i nagovestio je mogućnost da ljudima treba dozvoliti da prodaju svoje vitalne organe. On je Havijer Milej, novi predsednik Argentine.

Milej je dobio oko 56 odsto glasova u drugom krugu izbora, nakon što je prebrojano više od 99 odsto glasačkih listića. Njegov rival, ministar ekonomije Serhio Masa, priznao je poraz na izborima.

Pre nekoliko godina, Milej je bio televizijski govornik kojeg su pristalice zavolele jer su mu kritike protiv državne potrošnje i vladajuće političke klase podigle rejting. U to vreme, pa sve do pre nekoliko meseci, retko ko je verovao da Milej ima pravu šansu da postane predsednik druge po veličini ekonomije Južne Amerike.

Ali, Milej, 53-godišnji ekonomista, uzdrmao je politički establišment Argentine i ušao se u ono što je dugo bio efektivni dvopartijski sistem tako što je prikupio veliku podršku svojim najavama drastičnih mera za obuzdavanje rastuće inflacije i upuštanjem u krstaški rat protiv socijalizma u društvu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

„Situacija u Argentini je kritična. Promene koje su potrebne našoj zemlji su drastične. Nema mesta za postepenost, nema mesta za mlake mere“, rekao je Milej pristalicama koje su skandirale „predsednik, predsednik“ i „sloboda, sloboda“ kada je desničarski populista stupio na scenu nakon što je proglasio pobedu.

Kako će menjati Argentinu

U središtu njegovog ekonomskog plana za Argentinu je predlog da se lokalna valuta – pezos, zameni američkim dolarom. On je u više navrata rekao da je jedini način da se okonča pošast inflacije, koja je premašila 140 odsto, sprečavanje političara da nastave da štampaju novac. Iz tog razloga, planira da ugasi Centralnu banku.

Milejev libertarijanizam bio je novost za Argentinu. On je govorio u prilog popuštanja zakona o radu u zemlji i promovisao viziju znatno manje vlade koja bi podstakla ekonomski rast. To podrazumeva eliminaciju polovine vladinih ministarstava, uključujući zdravstvo i obrazovanje. Kao simbol dubokih promena koje zagovara, on je ponekad vodio kampanju sa motornom testerom u ruci.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mario De Fina

Njegov plan je da se politička kasta“ izbaci iz argentinske vlade, baš kao što je bivši predsednik SAD Donald Tramp govorio o „isušivanju močvare“ u odnosu na ukorenjeni establišment. Milej je često pravio poređenja sa Trampom, liderom kojem se otvoreno divi.

Pre nego što je ušao u žižu javnosti, Milej je bio glavni ekonomista u „Corporacion America“, jednom od najvećih argentinskih poslovnih konglomerata koji, između ostalog, upravlja većinom aerodroma u zemlji. Tamo je radio do 2021. godine, kada je osvojio poslanički mandat.

Oštra retorika, bizarne izjave

Milej sebe ne vidi samo kao desničarskog političara, već i kao kulturnog ratnika sa misijom da uzdrma argentinsko društvo.

Havijer Milei Foto:EPA-EFE/ENRIQUE GARCIA MEDINA

Milej se protivi feminističkoj politici i abortusu, koje je Argentina legalizovala poslednjih godina. On takođe odbacuje ideju da ljudi imaju ulogu u izazivanju klimatskih promena.

U televizijskom nastupu osudio je papu Franju, koji je Argentinac, kao „imbecila“ za odbranu socijalne pravde i nazvao poglavara Rimokatoličke crkve „predstavnikom zloćudnosti na Zemlji“.

U istom duhu kao i Trampov slogan „Učinite Ameriku ponovo velikom“, Milej je govorio o Argentini.

Foto: Daniel Bustos/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Argentina će povratiti mesto u svetu koje nikada nije trebalo da izgubi“, rekao je Milej na svom pobedničkom mitingu. Njegovi sledbenici su prihvatili poređenje i često nose šešire na kojima piše „Učinimo Argentinu ponovo velikom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kontroverzni predsednik

Inače sin biznismena i domaćice, Milej ne voli mnogo da priča o svom detinjstvu i kaže da su njegove rane godine bile obeležene napetim odnosom sa ocem.

U pojedinim biografijama prikazan je kao živopisni usamljenik koji je u detinjstvu pretrpeo roditeljsko zlostavljanje i dobio nadimak „El Loko“ (Ludak).

Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

„Kuća kao Kosovo“

Nakon što je mesecima govorio da nema vremena za privatni život, u julu je započeo vezu sa glumicom i umetnicom Fatimom Flores. Poznata je po svojim imitacijama potpredsednice Argentine Kristine Fernandez de Kiršner, koja je bila predsednica 2007-2015. godine.

Milej je naglašavao veliku povezanost sa svojim engleskim mastifom, Konanom, koji je preminuo. Sada ima najmanje četiri psa, za koje se navodi da su klonirani koristeći Konanov DNK, a svi su nazvani po ekonomistima – Marej, Milton, Robert i Lukas.

Konan je dobio ime prema filmu „Konan varvarin“ iz 1982. godine s Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi.

Havijer Milei Foto:Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Pet klonova psa Konana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svet u blizini teksaškog grada Ostina. Kako piše Njujork tajms, Milej je tada za jedan argentinski portal rekao da mu je „Konan doslovno sin, a ostala četiri klona poput unuka“.

„Moja kuća je kao Kosovo. U dve nedelje pojeli su skoro četiri fotelje“, rekao je Milej na argentinskoj televiziji 2018. godine, prenosi Njujork tajms.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare