Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko, File

Argentinci su u nedelju za novog predsednika izabrali Havijera Mileja, desničarskog libertarijanca, bivšeg TV stručnjaka koji je obećao da će radikalno reformisati zemlju. Njegove izjave su tokom kampanje digle veliku prašinu kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Bilo da je reč o njegovim pristalicama ili ljudima koji drugačije razmišljaju od njega, jedno je sigurno - Milej nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Milej je dobio oko 56 odsto glasova u drugom krugu izbora, uz više od 99 odsto prebrojanih glasačkih listića. Njegov rival, ministar ekonomije Serđo Masa, priznao je izbore kasno u nedelju, rekavši: „Očigledno da rezultati nisu ono što smo očekivali. Kontaktirao sam Havijera Mileja da mu čestitam.”

Oštar zamah Argentine udesno dolazi usred ekonomske krize, sa inflacijom koja je porasla preko 140 odsto u oktobru.

Neovlašćena biografija Mileija – koji je u nedelju pobedio svog peronističkog rivala na najvažnijim izborima u Argentini u poslednjih nekoliko decenija – prikazuje ga kao živopisnog usamljenika koji je u detinjstvu pretrpeo roditeljsko zlostavljanje i maltretiranje u školskom dvorištu tokom 1980-ih i dobio nadimak El Loko (Ludak).

Mahao testerom iznad glave, porede ga sa Trampom

Samozvani anarhokapitalista, Milej — koji nikada ranije nije obavljao javnu funkciju — vodio je kampanju za radikalne promene u ekonomiji i vladi zemlje, uključujući odbacivanje argentinskog pezosa u korist američkog dolara, oslobađanje od centralne banke i smanjenje javne potrošnje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Milej je na političkim skupovima mahao motornom testerom iznad glave, kao simbol obećanja da će smanjiti veličinu države. Kao konzervativac, on se protivi abortusu i eutanaziji i podržava manje ograničenja za posedovanje oružja.

Milejev drski stil doveo je do poređenja sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim brazilskim liderom Žairom Bolsonarom, što njemu prija.

Tramp je čestitao Mileju kasno u nedelju, rekavši: „Preokrenuti ćete svoju zemlju i zaista učiniti Argentinu ponovo velikom“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Bolsonaro je o Milejevoj pobedi rekao: „Nada će ponovo zasijati u Južnoj Americi“.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, a za koji se veruje da je snimljen nakon pobede na izborima, Milej je snimljen kako pleše na bini i raduje se sa svojim pristalicama. U jednom trenutku je sa masom počeo da skandira: „Sloboda, sloboda, sloboda“.

Bizarne izjave

Pre nego što je ušao u politiku 2020. godine, Milej je bio ekonomista i TV panelista, i govorio je o svojoj prošloj profesiji kao trener tantričkog se*a.

Tokom svoje kampanje izneo je niz bizarnih primedbi, uključujući da komunicira sa svojim mrtvim psom preko duhovnog medijuma i da mu je pokojni ljubimac rekao da se kandiduje za predsednika.

On je takođe rekao da podržava legalizaciju trgovine ljudskim organima, nazivajući to „samo još jedno tržište“, i rekao „zavisi“ kada su ga pitali da li podržava prodaju dece.

PROČITAJTE JOŠ:

Napadao je levičare: „Oni su go*na“

Milej je tokom kampanje kritikovao socijalističke političare, nazivajući ih „parazitima“ koji kradu od svog naroda.

„Ovo je društvo zaraženo socijalizmom i ono što treba da postignemo je da uklonimo socijalizam iz umova ljudi. Političari su sociopate koji žele da nas nateraju da verujemo da smo mentalno invalidi u svakom smislu jer ne možemo da živimo bez njih. Kada bi zemlja bila podeljena između onih koji proizvode na jednoj i na drugoj strani, je*enih političara, sindikalista, cele ove gomile parazita, oni bi potonuli i umrli“, rekao je Milej.

Levičare je nestavio da vređa u emisijama, nazivajući ih „go*nima“.

„Oni će te ubiti. Ako im daš i milimetar, oni će to iskoristi da te unište. Sa njima ne može da se pregovora, sa tim đu*retom ne možete da pregovorate, jer će te uništiti. Ako neki levičar bije ženu, oni to kriju, ako neki novinar napada drugog novinara, oni to kriju. Ako je to neko od njih, oni će to sakriti. Ako si na drugoj strani, oni će te uništiti. Nije ih briga da ti unište život, jer ne razmišljaš kao oni“, rekao je on.

„Kuća mi je kao Kosovo“

Milej je u kampanji često govorio i o svojim psima koji su klonirani.

„Oni su moja četvoronožna deca“, rekao je Milej, koji živi s pet mastifa koje već dugo zove svojom decom.

Zanimljivo je da su svih pet pasa klonovi njegovog prethodnog psa Konana, koji je dobio ime prema filmu Conan barbarin iz 1982. godine s Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi.

.

Pet klonova psa Konana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svet u blizini teksaškog grada Ostina. Četiri psa Marej, Milton, Robert i Lukas imena su dobila prema ekonomistima. Kako piše New York Times, Milei je tada za jedan argentinski portal rekao da mu je „Konan doslovno sin, a ostala četiri klona poput unuka“.

„Moja kuća je kao Kosovo. U dve nedelje pojeli su skoro četiri fotelje“, rekao je Milei na argentinskoj televiziji 2018. godine, preneo je Njujork Tajms.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare