Havijer Milei Foto:Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Argentini, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, krajnje desničarski kandidat Havijer Milej pobedio je u drugom izbornom krugu svog suparnika, doskorašnjeg ministra ekonomije Serhija Masu.

Preliminarni rezultati pokazuju da je Milej osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protvkandidat Masa osvojio 44 odsto glasova, preneo je Bi-Bi-Si.

Milej je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu obećao „drastične promene“ kako bi se uhvatio u koštac sa argentinskom „tragičnom realnošću“, odnosno rastućom inflacijom i široko rasprostranjenim siromaštvom.

Istakao je da od „danas počinje rekonstrukcija Argentine“.

Argentina izbori Foto:Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

„Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka“, poručio je Milej.

Najavio je da će se Argentina vratiti na mesto u svetu koje „nikada nije trebalo da izgubi“.

Milejev protivkandidat  Masa je pozvao svog oponenta i priznao poraz, rekavši da su „Argentinci izabrali drugi put“, prenosi Gardijan.

„Očigledno ovo nisu rezultati kojima smo se nadali. Razgovarao sam sa Havijerom Milejem da mu čestitam jer je on predsednik koga je većina Argentinaca izabrala za naredne četiri godine“, dodao je Masa, čiji je pokret vladao 16 od poslednjih 20 godina.

Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Milej je tokom predizborne kampanje obećao je da će ukinuti centralnu banku i uvesti dolar u argentinsku privredu kako bi prevazišao finansijsku katastrofu koja je 40 odsto od ukupno 45 miliona građana Argentine dovela do siromaštva i povećala inflaciju na više od 140 procenata.

„Znam kako da iskorenim rak inflacije“, rekao je Milej tokom poslednje predsedničke debate.

Novoizabranom predsedniku Argentine koji će stupiti na dužnost 10. decembra pobedu su čestitali aktuelni argentinski predsednik Alberto Fernandez, kao i predsednici SAD i Brazila.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bivši američki predsednik Donald Tramp takodje je čestitao Mileju, ocenivši da će on „učiniti Argentinu ponovo velikom“, a vlasnik platforme X Ilon Mask objavio je da je „pred Argentinom prosperitet“.

Izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila 76 odsto, preneo je ranije Rojters.

U prvom krugu Masa je osvojio 36,7 odsto, a Milej 30 odsto glasova.