Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Hiljade Iračana danas su protestom obeležile godišnjicu početka masovnih antivladinih demonstracija u Bagdadu i na jugu Iraka, ponovivši zahteve za suzbijanje korupcije.

Policija je u Bagdadu suzavcem sprečila demonstrante da pređu mostove koji vode u „Zelenu zonu“, čvrsto obezbeđeni deo grada sa vladinim kancelarijama i brojnim ambasadama.

Desetine demonstranata prethodno su pokušale da probiju barijere na mostovima Džumhurija i Sinak.

Neki demonstranti su bacali molotovljeve koktele i povredili najmanje 43 pripadnika bezbednosnih snaga, saopštila je Vlada Iraka.

Prema izjavama neimenovanih zvaničnika, povređeno je i najmanje šest demonstranata.

Protest je održan u Bagdadu i nekoliko gradova na jugu zemlje, među kojima su Nadžaf, Nasirija i Basra.

Tokom višemesečnih protesta započetih u oktobru prošle godine poginulo je više od 500 ljudi, uglavnom demonstranti koje su pripadnici bezbednosnih snaga pogodili bojevom municijom u nastojanju da razbiju skupove.

Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

 

U nekim slučajevima, patrone sa suzavcem pogađale su demonstrante u glavu i ubijale ih na licu mesta.

Pročitajte još:

Demonstranti su prošle godine zauzeli trgove u Bagdadu, postavili šatore i mesecima odbijali da se povuku dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Pobunili su se zbog raširene korupcije u vladi, nezaposlenosti i lošeg rada javnih službi.

Protesti su splasnuli do februara, na šta su uticala i ograničenja uvedena radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Demonstranti su danas na bagdadskom Trgu Tahrir, epicentru protestnog pokreta, nosili slike ubijenih na protestima.

Današnji protesti smatraju se testom jačine protestnog pokreta posle višemesečne neaktivnosti na ulici, ali i testom za premijera Mustafu Al-Kadimija koji je pre pet meseci došao na čelo vlade.

Al-Kadimi je otvoreno podržavao zahteve demonstranata, a vladu je formirao posle ostavke premijera Adila Abdul-Mahdija krajem prošle godine. Abdul-Mahdi se povukao pod pritiskom demonstranata, posle velikog broja mrtvih na protestima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram