Basra, Irak protest
Foto: Hussein FALEH / AFP / Profimedia

Politička aktivistkinja Reham Jakub ubijena je, a tri osobe su ranjene kada je nepoznati napadač pucao na njihov automobil u gradu Basri na jugu Iraka.

Ovo je treći incident u toku ove nedelje u kojem su napadnuti politički aktivisti koji kritikuju rad vlade u Iraku. Od početka nedelje već je stradao jedan aktivista, što je proizvelo novi talas protesta i nezadovoljstva.

Kako prenosi Rojters, na političke aktiviste je pucao nepoznati motociklista. Preminula Reham Jakub bila je aktivna u lokalnom pokretu od 2018.godine i bila lider nekoliko protesta.

Nesreći je prethodio incident u petak kada je ubijen aktivista koji je mirno protestovao, nakon čega čega su građani izašli na ulice da iskažu nezadovoljstvo, a snage bezbednosti napadale demonstrante koji su uzraćali kamenicama.

Premijer Iraka, Mustafa al-Kadimi u ponedeljak je raspustio policiju u Basri. Naredio je pokretanje istrage povodom nasilja na protestima, što je trenutno smirilo demonstrante.

Kadimi je premijersko mesto preuzeo u aprilu u trenutku kada je Irak pogodila ozbiljna kriza kako u zdravstvenom, tako i ekonomskom smislu.

 

 

Komentari

Svi komentari (0)