Foto: Ivan PISARENKO / AFP / Profimedia

Hiljade demonstranata protiv legalizacije abortusa, od kojih su mnoge mobilizovale katoličke ili evangeličke grupe, protestovalo je u subotu širom Argentine protiv novog zakona o legalizaciji abortusa koji podržava vlada.

Najveća grupa demonstranata okupila se u Buenos Ajresu pre Kongresa, za koji se očekuje da će naredne nedelje započeti raspravu o zakonu o pitanju koje je gorko podelilo tradicionalno katoličku južnoameričku naciju.

Učesnici protesta širom zemlje nosili su transparente sa natpisima poput „Spasite oba života!“ i „Marš za nerođene“, preneo je kanal Frans 24.

Argentinci koji podržavaju pravo žena na izbor takođe su pozvali ljude da izađu na ulice.

Foto: REUTERS/Matias Baglietto

Nacionalna kampanja za pravo na legalan, siguran i slobodan prekid trudnoće pozvala je podržavaoce da „narednih sedmica boje Argentinu u zeleno“ – da mašu zelenim maramama kao simbolom ženskih prava.

Povezane vesti:

Izvršni direktor Asjere, hrišćanskog saveza evangeličkih crkava Argentine, Horhe Gomez izjavio je da je neprimereno da se o nacrtu zakona raspravlja usred tekuće pandemije i u vreme kada „argentinskom društvu treba jedinstvo za rešavanje strukturnih problema poput siromaštva“.

Inače, ovo je deveti put kako je zakon o legalizaciji abortusa predstavljen u Parlamentu.

Poslednji put, 2018. godine, dobio je odobrenje u Predstavničkom domu, ali je odbijen u Senatu.

Foto: REUTERS/Matias Baglietto

S druge strane, ovo je prvi put da takav nacrt zakona potiče iz izvršne vlasti – na predlog predsednika Alberta Fernandeza.

Fernandez je ranije istakao da će novi zakon garantovati svim ženama „pristup pravu na sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu“.

Prema zakonu koji je prvi put donesen 1920. godine, Argentina dozvoljava abortus samo u slučaju silovanja ili ako je zdravlje majke u opasnosti.

Ako zakon bude usvojen Argentina, koja je mahom katolička zemlja, postaće najveća zemlja u regionu koja je legalizovala abortus.

Foto: REUTERS/Matias Baglietto

Inače, prekid trudnoće generalno je zabranjen širom Latinske Amerike.

Kuba, Urugvaj i Gvajana su trenutno jedine latinoameričke zemlje koje dozvoljavaju abortus u prvim sedmicama trudnoće, dok je ova procedura potpuno zabranjena u El Salvadoru, Hondurasu, Nikaragvi i na Haitiju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram