15 godina nezavisnosti Crne Gore, Crna Gora, nezavisnost, proslava, obeležavanje nezavisnosti, dan nezavistnosti
Foto: N1

Hiljade građana u petak je na Cetinju slavilo 15 godina od obnavljanja državne samostalnosti Crne Gore, koja se na referendumu 2006. godine odvojila od Srbije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Uz razvijanje crnogorske zastave od 5.000 kvadratnih metara, najavljene kao „najveće na svetu“, hiljade građana slavilo je na Ivanovim Koritima u podnožju Lovćena i mauzoleja jednog pd najvećih crnogorskih vladara i književnika, Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Petnaesta godišnjica nezavisnosti je u atmosferi podele, posebno zbog smene vlasti avgusta 2020. godine i odlaska do tada vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u opoziciju.

Ta partija i njen lider Milo Đukanović su predvodili referendumski blok za nezavisnu Crnu Goru koji je doveo do državne nezavisnosti na plebiscitu građana.

Državni vrh se obratio građanima različitim prazničnim porukama, a slavlju u čast Dana nezavisnosti, koje su organizovali lideri nove vlasti, premijer Zravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić, nije prisustvovao šef države Milo Đukanović.

15 godina nezavisnosti Crne Gore, Crna Gora, nezavisnost, proslava, obeležavanje nezavisnosti, dan nezavistnosti
Foto: N1

Đukanović je u tekstu za list „Pobjeda“ ocenio da je „crnogorski nacionalni kulturni i verski identitet epicentar nacionalističkih ataka na Crnu Goru“ i da se „mora se odlučno i strateški osmišljeno odoleti velikodržavnoj i kleronacionalističkoj agresiji negiranja Crne Gore“.

Premijer Krivokapić je poručio da u Crnoj Gori neće biti „promene kursa“, te da državnost „neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)