Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Danas se obeležava Dan nezavisnosti Crne Gore, a premijer Krivokapić je ovom prilikom poručio da Crna Gora i njeni građani neće biti taoci bilo čijih ideoloških okova.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Divni narode, državnost Crne Gore nije nešto što je nastalo od juče. Crna Gora ima dugu državnu tradiciju, koja prevazilazi granice ideološke priče koju smo slušali do tridesetog avgusta prošle godine. Obeležavajući Dan nezavisnosti u vremenu kada je naša država stala na put razvoja demokratije, društvenog konsenzusa i građanske jednakosti, učinimo ovaj državni praznik danom koji će biti prihvaćen od svih njenih građana“, navodi se u poruci Kirvokapića.

On isitiče da Crna Gora i njena državnost neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane.

„Ne možemo sakriti zadovoljstvo zbog toga što se ovaj praznik prvi put za ovih petnaest godina događa u slobodnom i demokratskom okruženju. Voljom naroda Crne Gore poslednji izdanci jednoumlja su postali deo istorije, a mi stali na put napretka i prosperiteta“.

Današnji praznik se, kako smatra premijer, obeležava u slobodi, a to je glavna ideja savremene crnogorske državnosti. Zemlja se raća sebi i idealu koji se zove demokratija, ocenio je on.

„Tačno je da je za prethodnih petnaest godina Dan nezavisnosti identifikovan sa jednom partijom i njenom ideologijom koja je daleko od onoga što pojam demokratije podrazumeva i koja je pokušala da samu sebe poistoveti sa Crnom Gorom.

„Ne smemo nikada više dozvoliti da Crna Gora i njeni građani budu taoci bilo čijih ideoloških okova, u kojima će postojati građani drugog reda, po bilo kom osnovu. Stoga smo dužni da obezbedimo čvrste uslove koji će garantovati slobodu za sve. Ta slobodna i demokratska Crna Gora svih njenih građana, umesto partijske i privatne države, jeste ono na što treba da nas asocira današnji dan, jer Crna Gora nije uzalud nazvana ‘kolevka slobode'“.

Krivokapić je pozvao sve građane da doprinesu povećanju stepena demokratije u zemlji i istakao da Dan nezavinosti nije usmeren protiv nekoga, već namenjen svim stanovnicima Crne Gore.

„To je nezavisnost koja je dostojna patriotizma i koja je prava mera stare i slavne državnosti Crne Gore“, navodi se u pismu premijera Zdravka Krivokapića.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare