Antonio Gutereš u Borodjanki Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u danas Lavov gde će 18. avgusta učestvuovati na trilateralnom sastanku sa predsednicima Ukrajine Vladimirom Zelenskim i Turske Redžepom Tajipom Erdoganom javlja Ukrinform, pozivajući se na objavu portparola UN na Tviteru.

Osim najave sutrašnjeg trilateralnog sastanka u tvitu nije navedeno više detalja.

Portparol generalnog sekretara Stefan Dužarik saopštio je u sredu na brifingu za medije da će Gutereš doputovati u Ukrajinu na poziv predsednika Zelenskog.

Gutereš će, kako je ranije javio Ukrinform, posetiti crnomorsku luku Odesu, iz koje je nastavljen izvoz žitarica u skladu sa ranijim dogovorom uz posredovanje UN i Turske.

Pre povratka u Njujork, generalni sekretar UN će posetiti Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, koji je osnovan radi sprovođenja te inicijative, usaglašene prošlog meseca.

U Istanbulu su 22. jula, na predlog Ujedinjenih nacija, Ukrajina, Turska i generalni sekretar UN Antonio Gutereš potpisali inicijativu o bezbednom transportu žitarica i prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka Odesa, Černomorsk i Pivdenj, podseća ukrajinski portal.

***

BONUS VIDEO: Eksplozije na Krimu


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar