Foto:EPA-EFE/STRINGER/:Shutterstock/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruska invazija na Ukrajinu naterala je Zapad da preispita svoju odluku o oslanjanju na rusku naftu i gas, a nova drama će se odigrati oko jednog drugog važnog izvoznog proizvoda Rusije - dijamanata, piše Njujork tajms.

Rusija je najveći svetski dobavljač malih dijamanata. Godinama su verenički prstenovi, naušnice i privesci u Sjedinjenim Državama i Evropi sadržavali dijamante iskopane duboko iz permafrosta (trajnog mraza) na severoistoku Rusije. Sada, Zapad preduzima radnje koje bi mogle i zvanično kategorizirati ruske dijamante kao „krvave dijamante“, što bi značilo da postoji osnovana sumnja kako se njihovom prodajom pomaže ruska invazija na Ukrajinu.

„Prihodi od proizvodnje dijamanata idu u korist ruskoj državi koja vodi unapred smišljeni, neizazvani i neopravdani rat“, stoji u pismu koje je Džordž Cajati, zvaničnik američkog Stejt departmenta u maju odaslao predsedavajućima „Procesa Kimberli“. Reč je o međunarodnoj organizaciji stvorenoj rezolucijom Ujedinjenih nacija, koju čine predstavnici država, industrije i civilnih društva, a čiji je zadatak sprječavanje protoka „krvavih dijamanta“.

No problem leži u samoj definiciji. „Krvavim dijamantima“ obično se smatraju oni koji se prodaju za finansiranje rata. Proces Kimberli, nastao nakon što je ustanovljeno kako je dijamantima finansiran smrtonosni rat u Sijera Leoneu, definiše ih ipak nešto određenije, kao „neobrađene dijamante koje koriste pobunjenički pokreti ili njihovi saveznici za finansiranje sukoba s ciljem potkopavanja legitimnih vlada“. Kako „pobunjenički pokret“ nije baš najtačniji opis vlasti u Rusiji, tamošnji se zvaničnici oštro protive označavanju dijamanata te zemlje kao „krvavih“, prenosi Jutarnji list.

Pokušaje vlada Zapada da to učine nazivaju „političkom demagogijom“, navodi se u izjavi službe ruskog Ministarstva finansija.

Dijamanti, dijamant, Ginisova knjiga rekorda
Foto: Shutterstock

I dok Zapad počinje da traži dugoročne alternative ruskom fosilnom gorivu, prihodi Moskve od dijamanata dobili su novu važnost, kako za Rusiju tako i za zemlje koje žele da kazne Vladimira Putina za njegove postupke u Ukrajini. Dragulji su jedan od najvrednijih ruskih neenergetskih izvoznih proizvoda. Prema podacima američke vlade, prošle godine je ruski izvoz dijamanata bio je vredan 4,5 milijardi dolara.

Ruski dijamanti već su godinama popularni među američkim draguljarima koji su umorni od negativnih konotacija koje sa sobom nose dijamanti iz afričkih rudnika – čak i oni koji su iskopani hiljadama kilometra daleko od područja sukoba. No rasprava o ruskim dijamantima razotkriva često zanemarenu stvarnost o naporima da se zauzda mračna strana globalne industrija dijamanata vredne 80 milijardi dolara godišnje.

Etički ili čisti dijamanti

Industrija je to, kako kaže, novinarka Njujork tajmsa Dione Sarsej, koja eksploatiše najdublje ljudske emocije. Upravo zato industrija dijamanata je uložila godine radeći na tome da uveri ljude da dragulji koje plasiraju na tržište nisu umrljani krvlju decom vojnika. Dobijanje sertifikata Procesa Kimberli možda je faktor koji je najviše doprineo povratku poverenja u čisto poreklo dijamanata. No takozvani etički ili čisti dijamanti zapravo ne postoje, priznaju mnogi draguljari.

„Proces Kimberli je najveća mašina za zeleno pranje koji je svet ikada video“, rekao je Martin Rapaport, vodeći svetski broker dijamanata čiji se cenovnik koristi kao merilo za veleprodajnu trgovinu poliranih dijamanata.

Ruski zvaničnici tvrde da su njihovi dijamanti bili u skladu s ekološkim, društvenim i upravljačkim standardima mnogo pre nego što je to postalo moderno u korporativnom svetu. Naglašavaju i da ruski rudnici doprinose privredi inače pustog dela zemlje.

„Prihodom od dijamanata popločani su putevi, izgrađene škole ili bolnice. Egzistencija milion ljudi u Jakutiji u potpunosti zavisi od iskopavanja dijamanata u regionu“, objavilo je rusko ministarstvo finansija, dodajući da se isplate takođe vrše institucionalnim i privatnim ulagačima.

Rupa u zakonu

Na isti dan kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Države dodale su na svoj popis sankcija Sergeja S. Ivanova, izvršnog direktora Alrose, najvećeg ruskog proizvođača dijamanata i najveće svetske kompanije za iskopavanje dijamanata. Ivanov je sin jednog od najbližih saveznika predsednika Vladimira Putina, koji je takođe dodat na popis sankcija. Nešto kasnije SAD su zabranile uvoz ruskih dijamanata, zajedno sa ruskom votkom i kavijarom.

Ukrajina Rusija rat Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin via AP/Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

No američki plan imao je jednu je veliku rupu. Zabrana se odnosila samo na neobrađene dijamante iz Rusije, dakle dragulje koji su iskopani iz zemlje, ali koji tek treba da budu obrađeni. A takvi neobrađeni dijamanata iz Rusije retko su kada i ranije stizali na tržište SAD.

Nakon što su izvučeni iz zemlje, većina dijamanata šalje se iz Rusije u inostranstvo na obradu. Velika većina završi u centrima za poliranje u Indiji, gde ruski dijamanti nisu zabranjeni. Nakon što se dijamanti obrade i pripreme za otpremu, na sertifikatu se menja i zemlja porekla. Tako dijamanti iskopani u Rusiji više nisu dijamanti ruskog porekla, već na primer u priloženom slučaju zemlja porekla je Indija.

Bojkot ruskih dijamanata pokrenuli su i veliki draguljari poput Tifanija, a De Beers, međunarodna korporacija specijalizovana za dijamante, navodno je uložila napore da uđe u trag ruskim draguljima putem istrage opskrbnog lanca. SAD je nedugo zatim dodao i samu Alrosu, rudarskog diva, koji je u većinskom vlasništvu ruske savezne i regionalne vlade na spisak Ministarstva finansija SAD-a kojim se de fakto zabranjuje američkim državljanima da s njom posluju. Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Novi Zeland i Bahami preduzeli su slične mere.

Ali kritičari tvrde da SAD tom zabranom nije uspela da zatvori rupu u zakonu, te kako je i dalje ostavila otvorenom mogućnost da Alrosine podružnice još uvek pronađu način da dijamante koji su brušeni i polirani u inostranstvu dopreme u SAD. Napominju i kako Alrosa još uvek može slobodno da prodaje dijamante na drugim velikim tržištima kao što je Kina, koja nije preduzela ništa protiv ruskih dragulja.

Dijamanti kao geopolitičko oružje

Bez obzira na gore navedeno, vrednost deonica firme Alrose, za koju SAD kažu da je prošle godine ostvarila više od 4,2 milijarde dolara prihoda i odgovorna je za 90 odsto ruskog rudarskog kapaciteta dijamanata, znatno su izgubile na vrednosti. Bio je to velik udarac za firmu koja je pre pet godina pokrenula novu marketinšku kampanju u Americi.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Valja naglasiti kako je sama Rusija bila među brojnim nacijama koje su se nekoliko godina unutar Procesa Kimberli zalagale za proširenje definicije krvavih dijamanata, nastojeći da je prošire na pitanja kao što su ljudska prava, rad i okolina. No budući da se organizacijom upravlja konsenzusom – sve odluke moraju biti jednoglasne – a pritom organizaciju čini 80 zemalja, do konsenzusa nije došlo.

Sada su napetosti oko ruskih dijamanata ponovno podelile zemlje članice Procesa Kimberli. Odluci Zapada usprotivili su se Kina, Belorusija i Kirgistan, kao i Mali i Srednjoafrička Republika gde je Rusija uveliko prisutna i gde njihovi plaćenici rade u rudnicima dijamanata.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sastanku u junu u Bocvani, rasprave o ruskoj invaziji na Ukrajinu i njenim implikacijama na Proces Kimberli, okončane su nakon veta Rusije, Kine i Belorusije. Novinari su zamoljeni da napuste sednice kojima su inače smeli da prisustvuju, a razgovori s predsednikom organizacije zapleli su se u sporove oko toga treba li Rusija uopšte da učestvuje u organizaciji. Američki i britanski predstavnici bojkotirali su nakon toga sednice koje su vodili ruski predstavnici.

Merket je rekao da je grupa postala „organ birokrata“ koji daju odobrenja dijamantima problematičnog porekla, te potpisuju certifikate kojima se zapravo varaju kupci nakita.

Čeka se tako odluka Procesa Kimberli o tome hoće li se zabriniti izvoz dijamanata iz ratom razorene Srednjoafričke Republike, gde ruski plaćenici godinama učestvuju u industriji dijamanata i optuženi su za kršenje ljudskih prava. Izveštaji o nasilju u rudnicima dijamanata u Brazilu i Venecueli ne istražuju se, rekli su neki učesnici, a navodi o nasilju u koje su uključeni zvaničnici bezbednosti u rudnicima u Demokratskoj Republici Kongo, Angoli i Tanzaniji ostali su nerazjašnjeni.

Unutar okoštane industrije dijamanata, gde se poslovi prenose generacijama, branitelji i zagovornici Procesa Kimberli kažu da uprkos problemima, on uglavnom funkcioniše.

Ipak, napetost oko ruskih dijamanata preti da zaseni rad organizacije čiji je sledeći veliki sastanak zakazan za novembar.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)