Foto: EPA-EFE/RENA LAVERTY

Šestorica muškaraca optužena su danas za planiranje otmice guvernerke Mičigena Grečen Vitmer.

Kako se navodi u federalnoj optužnici, poenta otmice bila je da se sruše neke državne vlade za koje su osumnjičeni verovali da „krše ustav SAD“.

Šestorica su uhapšena i optužena za savezne zločine, dok se još sedam tereti po državnim optužbama, rekli su zvaničnici u Mičigenu. Svi su članovi militantnih grupa, prenosi NBC Njuz.

Svakom od federalno optuženih muškaraca preti doživotni zatvor ako bude osuđen po svim optužbama, saopštile su vlasti.

Federalni istražni biro za plan je saznao početkom 2020. putem društvenih medija na kojima su zaverenici planirali otmicu. Šestorica uhapšenih optuženi su za zaveru za kidnapovanje i stanovnici su Mičigena i članovi ekstremističke grupe.

Pročitajte još:

Grečen Vitmer je demokrata i često je na meti kritika predsednika Donalda Trampa, posebno zbog napora da u svojoj državi nametne stroga pravila držanja distance zbog koronavirusa.

„Kada sam stavila ruku na Bibliju i položila zakletvu pre 22 meseca, znala sam da me čeka težak posao. Ali, najiskrenije, nisam ni sanjala da će biti ovako“, rekla je Vitmer, koja je demokrata.

Ona je zahvalila FBI i policiji i prozvala predsednika SAD Donalda Trampa koji je prošle sedmice odbio da osudi ekstremne desničare.

„Prošle sedmice, predsednik Sjedinjenih Država stajao je pred američkim narodom i odbio da osudi bele rasističke grupe poput ove milicije u Mičigenu. ‘Odstupite’ rekao im je. Te grupe su čule njegove reči ne kao naredbu već kao poziv na akciju. Kada naši lideri govore, njihove reči imaju težinu“, rekla je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar