Foto: Guillaume Pinon / Zuma Press / Profimedia

Grčka vlada odbacila je navode Njujork Tajmsa da migrante pristigle iz Turske drži na tajnoj lokaciji gde nemaju pristup advokatima.

Grčka je objavila da je prošle dve nedelje spreečila ulazak više od 42.000 migranata u zemlju, koristeći se često suzavcem i vodenim topovima.

Njujork Tajms je  u svom članku citirao migrante koji su kazali da su ih pripadnici grčke policije uhvatili, svukli i pretukli te držali u kompleksu zgrada blizu granice.

List tvrdi, uz pomoć satelitskih snimaka i podataka s mobitela, da se lokacija nalazi kod sela Porosa, na severoistoku zemlje, nedaleko od grčko-turske granice u delti reke Marice.

„U Grčkoj ne postoji tajni centar za pritvor“ migranata, rekao je glasnogovornik vlade Stelios Pestas novinarima, dodajući da ako strane novine znaju za tu lokaciju, ona nije tajna.

„Sva pitanja koja se odnose na čuvanje granica ili sigurnost su transparentna. Ustav se poštuje… i nema ničeg tajnog.“

Grčka je 3. marta donela odluku o suspenziji podnošenja zahteva za azilom na jesec dana i o trenutnoj deportaciji migranata uhvaćenih pri prelasku granice.

Turska je 28. februara odlučila otvoriti granice i pustiti migrante u Europu.

Na turskoj teritoriji je gotovo 3,6 miliona izbeglica i migranata.

Ankara je 2016. sklopila sporazum s Briselom kojim se obavezala da zadrži migrante na svojoj teritoriji u zamenu za finansijsku pomoć. No tvrdi da je do sada dobila samo oko pola od obećanih 6 milijardi evra.