Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Kompleti za samotestiranje na koronavirus danas su počeli da stižu u grčke apoteke, a svaki građanin ima pravo na jedan besplatan nedeljno, u okviru napora da se reši nagli porast infekcija i hospitalizacija.

Prioritet na kućne testove imaju nastavnici i srednjoškolci od 16 do 18 godina, jer vlasti nameravaju da ponovo otvore škole, bar za ocenjivanje.

Grčki odbor medicinskih stručnjaka koji se bave pitanjima koronavirusa zasedao je danas, a informacije da li će i pod kojim uslovima škole ponovo biti otvorene očekuje se večeras.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zamenik ministra zdravlja Vasilis Kodozamanis rekao je da će distribucija testova stanovništvu početi sutra.

On je naveo da testovi sadrže briseve iz nosa i jednostavni su za upotrebu tako da nema potrebe da se rade u prisustvu zdravstvenih radnika.

Odgovarajući na primedbe farmaceuta da su testovi stigli u pakovanjima od 25 komada, a ne kao pojedinačni kompleti, pa apotekari moraju da ih prepakuju, Kondozamanis je rekao da će u sledećim isporukama biti pojedinačno upakovani.

Svako ko ima pozitivan test u obavezi je da se prijavi na vladin veb sajt i moraće da uradi PCR test.

Uprkos strogim merama broj infekcija koronavirusom raste u Grčkoj, bolnice su preopterećene a odeljenja intenzivne nege skoro popunjena.

Zemlja od 11 miliona stanovnika juče je prijavila rekordan broj obolelih 4.309 i 79 umrlih pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 8.530.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar