Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Ministri spoljnih poslova Srbije, Grčke i Kipra Nikola Selaković, Nikos Dendijas i Nikos Hristodulidis, su ocenili da je očuvanje mira u ovom delu Evrope cilj sastanaka te tri zemlje koje poštuju međunarodno pravo, razmenjuju mišljenja i principijelno se uzajamno podržavaju.

Selaković je novinarima rekao da su se dogovorili da se u trojnom sastavu viđaju svakih šest meseci.

Razgovarali su i o energetici, migracijama, pandemiji koronavirusa, jačanju političkih i ekonomskih veza, o digitalnom tržištu, turizmu, poljoprivredi, povezivanju akademskih zajednica i dijaspora.

Selaković je zahvalio klegama iz Grčke i s Kipra zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Glavni cilj Srbije u vođenju naše regionalne politike jeste očuvanje mira i stabilnosti u ovom delu Evrope“, izjavio je on.

„Kao država u centru regiona koji je bio suočen s krvavim sukobima krajem prošlog veka, mi itekako znamo koliko su mir i stabilnost od ključne važnosti za ostanak i opstanak u ovom delu Evrope“, rekao je Selaković i istakao da je evropska perspektiva od ključne važnosti za to.

Srbija, dodao je, pruža podršku Grčkoj u dijalogu s Turskom, kao i s Albanijom o dogovoru o granicama.

Selaković je rekao da je na sastanku izneo i principijelnu podršku Srbije pitanju integriteta i suvereniteta „nama prijateljskog i bratskog Kipra, ali i podršku nastavku dijaloga (Kipra) s Turskom“.

Ministar spoljnih poslova Kipra, Nikos Hristodulidis, istakao je da je na sastanku sagledana perspektiva „ionako snažnih veza naše tri zemlje“.

„Cilj je stvaranje pozitivne agende u interesu naših naroda, a krajnji cilj je jačanje stabilnosti i blagostanje na širem području Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana“, rekao je on.

Dodao je da će se pojačati kontakti tri zemlje na svim nivoima.

„Veze naše tri zemlje su snažne i zasnivaju se na istorisjkim, civilizacijskim, kulturnim i političkim osnovama, i naš cilj je da na tim temeljima gradimo kako bismo produbili našu saradnju u svim oblastima u kojima imamo zajednički interes“, rekao je Hristodulidis.

Čestitao je Srbiji zbog „impozantnog tempa imunizacije“ stanovništva i dodao da državljani Srbije i Grčke od prvog aprila mogu da posećuju Kipar.

Potvrdio je nepriznavanje nezavisnosti Kosova i podršku evrointegraciji Srbije.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas rekao je novinarima da je „logika“ trojnog sastanka da se okupe zemlje koje poštuju međunarodno pravo. „Okvir naših sastanaka je poštovanje medjunarodnog prava, na tome su naši odnosi i bazirani“, rekao je on.

Istakao je da su energetika i saobraćaj važne oblasti koje povezuju Srbiju i Grčku, a pomenuo i „gasne koridore“ i drumsko-železnički „Ebropski koridor 10“ kojima su povezane te dve zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar