Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Završena je obdukcija dečaka koji je 8. juna preminuo u Kninu nakon što ga je otac ostavio u automobilu, javlja Slobodna Dalmacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Uzrok smrti dečaka je hipertermija, odnosno toplotni udar. To je ustanovio patolog Kristijan Bečić koji je svoj nalaz i mišljenje dostavio Županijskom državnom tužilaštvu u Šibeniku, koje vodi ovaj slučaj.

Dečak bio u autu od 7:50 do 15:15

U nalazu, međutim, nigde ne stoji vreme dečakove smrti pa se još uvek ne zna kada je dečak umro. Zna se samo da je bio ostavljen na zadnjem sedištu očevog vozila koje je imalo zatamnjena zadnja stakla. Dečak je po proceni u vozilu bio od 7:50 ujutro do 15:15 poslepodne, prenosi Slobodna Dalmacija.

Hipertermija može uzrokovati višestruko zatajenje organa i često smrt.

Što se događa kod toplotnog udara?

Do toplinskog udara dolazi kad termoregulacijski mehanizmi ne funkcionišu, a unutrašnja temperatura se prilično povećava. Aktiviraju se upalni citokini pa može doći do višestrukog zatajenja organa. Ulogu može imati i endotoksin iz GI flore. Zatajiti mogu CNS, skeletni mišići (rabdomioliza), jetra, bubrezi, pluća (ARDS) i srce. Aktivira se i koagulacijska kaskada, uzrokujući ponekad diseminiranu intravaskularnu koagulaciju. Mogu se razviti hiprekalijemija i hipoglikemija.

Glavni znak je globalna disfunkcija CNS-a, u rasponu od konfuzije do delirijuma, konvulzija i kome. Tahikardija je česta, čak i kad bolesnik leži ispružen na leđima, kao i tahipneja. Kod klasičnog toplotnog udara znojenje je relativno često. U oba oblika temperatura tela iznosi 40 stepeni Celzijusa, a može dosegnuti i 46 stepeni Celzijusa.

Šta se dogodilo u Kninu?

Slučaj smrti dečaka, čije telo je pronađeno na parkingu i Kninu u zaključanom automobilu, šokirala je Hrvatsku, a posebno detalj da ga je tu ostavio otac, koji je zaboravio da ga odveze u vrtić.

Reč je, kako su preneli hrvatski mediji, o petogodišnjem dečaku, koji najverovatnije na zadnjem sedištu auta preminuo od toplotnog udara, prenosi Tanjug.

Iznoseći detalje ove tragedije i kako je do nje došlo, hrvatski portl Index piše da su otac, majka i dete krenuli ujutru od kuće automobilom na posao i u vrtić.

Otac, inače vojnik, majku je odvezao na posao, a potom je, pre nego što ode na posao, trebalo da odvede sina u vrtić.

Dečak, međutim, nije stigao u vrtić, jer kako se sumnja otac je otišao na posao i zaboravio na dečaka koji je spavao na zadnjem sedištu.

Podseća se da je u Kninu temperatura juče bila 28 stepeni u hladu. Majka je posle posla došla po sina u vrtić, ali ga tamo nije bilo. Zatim je pozvala supruga, ali je on, kako se navodi, bio uveren da je dečaka ostavio u vrtiću, pa su čak i pregledane nadzorne kamere.

Kada je shvatio da dečak nije u vrtiću, otac je otrčao prema autu, otključao ga i pronašao sina bez svesti. Pozvana je hitna pomoć, koja je mogla da konstatuje samo smrt.

Nad ocem policija sprovodi kriminalističko istraživanje i ispitan je u državnom tužilaštvu u Šibeniku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare