Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Odbor direktora Rosnjefta ponovo je izabrao bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera za svog predsednika, što je odjeknulo u ukrajinskim medijima, gde se spekuliše da je ovaj čovek zapravo najjača veza ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Šrederu je ovim produžen mandat na mestu prvog čoveka Odbora direktora najvećeg ruskog proizvođača nafte gde se nalazi od septembra 2017. godine.

Praktično, nekadašnji prvi čovek nemačke vlade je ovim reizborom još jednom potvrdio da je najjača karika koja povezuje prijateljstvo Rusije i Nemačke, uobličeno u interesno partnerstvo koje gaje nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY /RIA NOVOSTI / KREMLIN

Prijatelj ruskog lidera, koji je i drug sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obavljao je funkciju nemačkog kancelara od 1998. do 2005. godine, radio je usključivo za ruskog energetskog giganta od kada se povukao iz politike. On je, kako primećuju pojedini portali, entuzijasta čvrstih rusko-nemačkih veza koje nadilaze sve zajedničke energetske projekte.

Zanimljivo je da ova vest nije odjeknula u ruskim medijima, ali ju je zato objavio sajt Varšavskog instituta. Očekivano, ukrajinski mediji žestoko su preispitali ovaj reizbor, pa je portal VV preneo da ova odluka predstavlja platu koja se Šrederu daje za vernost Kremlju.

Reizbor za mnogo para

Početkom juna ove godine održan je sastanak Upravnog odbora Rosnjefta, na kome je izabran novi Odbor direktora koji se sastoji od 11 članova. Ti članovi su 5. juna ponovo izabrali bivšeg nemačkog kancelara za svog predsednika.

Pročitajte još:

Kako pomenuti portali prenose, Šreder je ranije započeo novu karijeru biznismena u Rusiji, kada je zaseo na čelo Upravnog odbora Severnog toka. Zajedno sa šefom kompanije „Severni tok 2 AG“ Matijasom Varnigom radio je u istom interesu izgradnje prve priobalne energetske veze koja se protezala od Rusije do Nemačke.

Varnig, kao bivši oficir Štazija kodnog imena „Artur“, bio je u bliskoj vezi s Vladimirom Putinom od početka 90-ih godina. Takođe, u skladu sa odlukom skupštine akcionara, Šreder je tokom 2019. dobio godišnju platu od 600.000 dolara, dok je Varnigu isplaćeno 580.000 dolara.

Zanimljivo je da ostali direktori, uključujući i ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka, prvog potpredsednika vlade Andreja Belousova i izvršnog direktora Rosnjefta Igora Sečina, nisu imali tolike plate.

Foto: EPA/KAY NIETFELD

Plaćanje vernosti Kremlju

Šreder (76) je već godinama poznat po svojim proruskim komentarima. U međuvremenu, on je i dalje uticajna politička figura u domovini, koja i dalje služi kao mentor za levičarske stranke Nemačke.

Na primer, on je početkom maja pozvao sve svetske države da uklone sankcije Rusiji, naglasivši da nijedan ruski lider nikada neće anektirani Krim vratiti nazad Ukrajini. Istovremeno, godinama je kritikovao najbolje ukrajinske političare, koji mu nisu ostajali dužni komentara na račun plaćeničkog služenja Rusiji.

„Na plaćanje vernosti Kremlju nije se dugo čekalo. Šreder prima još jednu dividendu. Peta kolona u EU nastavlja da gura ruske interese i podriva evropsku solidarnost“, napisao je svojevremeno na Tviteru ukrajinski ministar spoljnih poslova Vasil Bodnar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram
Milena • May 4, 4:42 PM