Foto:EPA-EFE/KAMIL ZIHNIOGLU

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts je navodno je dobio upozorenje od strane dvojice rukovodioca kompanije da prestane da šalje flertujuće mejlove koleginici. Sve se dešavalo dok je bio izvršni direktor kompanije i dok je bio u braku sa Melindom Gejts pre više od decenije, prenosi Dejli mejl.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo otkriće dolazi samo nekoliko meseci nakon što je njegova supruga podnela zahteva za razvod braka, tvrdeći da je njihov odnos nepovratno narušen, a njihov razvod je okončan u avgustu. Uprkos kraju braka, par se ponovo video na venčanju njihove ćerke Dženifer Gejts u Njujorku.

Pomenute mejlove je Gejts slao koleginici 2008. godine. Kasnije su ih otkrili rukovodioci Majkrosofta.

Gejtsa su na sastanak pozvali tadašnji advokat kompanije Bred Smit i Lisa Brumel, najviši izvršni direktor za ljudske resurse kompanije.

Tokom sastanka, oni su rekli Gejtsu da su mejlovi koje je slao neprikladni i da mora da prestane, ističe Vol Strit Žurnal. Gejts se navodno složio da prekine slanje mejlova, prenosi Dejli mejl.

Bil Gejts
Bil Gejts Foto:EPA-EFE/KAMIL ZIHNIOGLU

Smit i Brumel su obavestili upravni odbor kompanije o mejlovima, dok se odbor sastao i utvrdio da dalje postupci protiv Gejtsa nisu potrebni jer nije došlo do fizičkog kontakta.

Portparol Majkrosfota je rekao za Žurnal da je kompanija obaveštena o Gejtsovim mejlovima samo nekoliko meseci pre nego što je on trebao da se penzioniše. Portparol Frenk Šo je za Žurnal rekao da je Gejts ponudio da pomenutoj koleginici da se sastanu van kampusa.

„Iako su sadržali flert, mejlovi nisu bili otvoreno seksualne prirode, ali se smatralo da je to neprikladno“, rekao je on. Šo je rekao da zaposlena nikada nije podnela tužbu protiv Gejtsa zbog incidenta.

Bridžit Arnold, portparol Gejtsa, rekla je za Žurnal: „Ove tvrdnje su lažne, reciklirane glasine iz lažnih izvora koji nemaju direktna saznanja, a u nekim slučajevima imaju snačajan sukob interesa“.

Bil i Melinda Gejts
Foto: EPA/KAMIL ZIHNIOGLU / POOL MAXPPP OUT

Otprilike u isto vreme kada je Gejtsova supruga prodnela zahtev za razvod braka, počele su da se pojavljuju vesti o sklonostima osnivača Majkrosofta prema drugim ženama. Bilo je i nekoliko medijskih natpisa o tome kako Melinda nije bila srećna zbog Gejtsovog prijateljstva sa Džefrijem Epstajnom.

Ranije ove godine, saznalo se da je Gejts 2002. godine imao seksualni odnos sa ženom koja je radila za njega, a koja je podnela ostavku dok je upravni odbor kompanije istraživao o toj aferi. Sve je izašlo na videlo nakon što je zaposleni u Majkrosoftu 2019. godine pisao odboru o detaljima – i navodno je traženo da Gejtsova supruga pročita pismo.

Gejts je iznenada napustio odbor 2020. godine u martu, dok je istraga još bila u toku. Njegova portparolka je potvrdila da je afera bila pre skoro 20 godina i da Gejtsova odluka da na pusti odbor nije povezana sa tim.

Sadašnji i bivši članovi odbora u Majkrosoftu izjavili su za Žurnal da veruju da je kompanija na odgovarajući način rešila sva pitanja vezana za Gejtsovo ponašanje prema ženama koje su radile za njega.

Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN /

Brak sa Melindom i razvod posle 27. godina

Gejts i Melinda su se upoznali 1987. godine kada je ona počela da radi kao menadžer u Majkrosoftu. Venčali su se 1994. godine na Havajima.

Njihova fondaicja iz Sijetla je postala najuticajnija privatna fondacija na svetu i raspolagali su sa oko 50 milijardi dolara. Fokus je na globalnom zdravlju, razvoju i obrazovanju SAD-a. U maju ove godine su najavili da se razvode.

Bili su u braku 27 godina. Njujork tajms je istakao da sudski dokumenti ne navode detalje o tome kako će par podeliti svoju imovinu. Njih dvoje su rekli da će nastaviti da rade zajedno u fondaciji i nakon razvoda.

Marija Klajv koja je bila direktorka od 2009. do 2015. godine, rekla je da iako nije znala za posebne žalbe protiv Gejtsa da smatra da se ponašao kao da pravila za njega ne važe.

U biografiji iz 1992. godine „Bil Gejts i stvaranje carstva Majkrosofta“, autor Džejms Volans je otkrio da je Gejts imao navodnu aferu sa udatom ženom koja je od njega starija 13 godina. U to vreme je imao 27 godina.

Prema navodima biografije, Gejtsova navodna afera bila je sa suprugom izvršnog direktora Osborn Kompjutera koja je živela u inostranstvu.

Godine 2006. Gejts je navodno zvao zaposleniku iz Majkrosfota na večuru putem mejla, nakon što je prisustvovao njenoj prezentaciji prenosi Njujork tajms. Nekoliko godina kasnije, pozvao je na sastanak jednu radnicu fondacije Bil i Melinda Gejts. Nije poznato da li je Melinda znala za ovakvo ponašanje svog muža.

Gejts je ranije bio najbogatiji čovek na svetu, a njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 132,7 milijarde dolara.

Bil i Melinda Gejts
Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare