Melinda Gejts i Bil Gejts
Melinda Gejts i Bil Gejts Foto:EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Razvod između Bila Gejtsa i Melinde Frenč Gejts, dvoje osnivača jedne od najvećih privatnih humanitarnih fondacija, zvanično je zaključen ponedeljak, navodi Biznis Insajder.

PROČITAJTE JOŠ:

Zahtev za razvod bračni par je podneo 3. maja nakon 27 godina braka, ali oboje su obećali da će nastaviti zajedno filantropski rad.

Sudski podnesci su pokazali i da Bil Gejts i supruga Melinda nisu imali predbračni ugovor. Međutim, kako je poznato imali su dogovor o podeli imovine.

Detalji dogovora o razvodu i dalje su nepoznati. Međitim, kako pišu mediji, nijedana strana neće plaćati izdržavanje supružnika. Veruje se da je Melindi pripao dobar deo ogromnog bogatstva Gejtsovih.

Objavljeno je da je Gejstova imovina u ponedeljak iznosila oko 152 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Prema sudskim dokumentima, Melinda neće menjati svoje prezime, prenosi CNN.

Njihova fondacija sa sedištem u Sijetlu postala je jedan od najuticajnijih i najsnažnijih pokretača za globalno javno zdravlje i u protekla dve decenije potrošila je više od 50 milijardi dolara u borbi protiv siromaštva i bolesti.

Gejtsovi su širom sveta sprovodili hvaljene programe na iskorenjivanju malarije i dečje neuhranjenosti pa su investirali u istraživanje lekova.

Fondacija je prošle godine obećala oko 1,75 milijardi dolara pomoći za suzbijanje Kovida – 19.

U medije je dospela informacija da će par imati probni period od 2 godine kada je njihova fondacija u pitanju, kako bi videli da li mogu da efikasno da nastave zajednički rad.

„Ako nakon dve godine odluče da ne mogu da nastave da rade zajedno, kopredstavajuća Frenč Gejts će podneti ostavku“, rekao je izvršni direktor Mark Suzman.

Ako se to dogodi, fondacija bi ostala pod kontrolom Bila Gejtsa. U otm slučaju, Melinda bi od svog bivšeg muža dobila dobila sredstva za svoj filantropski rad, resurse koji bi bili odvojni od zadužbine fonacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar