Austrija gasovod
Austrija gasovod EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ruska kompanija Gasprom obustavlja isporuke gasa nemačkoj kompaniji Šel Enerdži Europe Limited.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, Gasprom obustavlja isporuku gasa kompaniji u Nemačkoj zbog toga što gas nije plaćala u rubljama.

Podsećamo, danska energetska kompanija Ersted saopštila je sinoć da će isporuka ruskog gasa Danskoj biti obustavljena od sutra u 6.00 po lokalnom vremenu, pošto je Ersted odbio da izmiri plaćanje u rubljama.

Gasprom eksport je 2021. godine isporučio Orstedu 1,97 milijardi kubnih metara gasa, što je oko 2/3 ukupne potrošnje gasa u Danskoj. Ugovor sa Šelom za isporuku gasa Nemačkoj predviđa do 1,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Ruska kompanija Gasprom je juče potpuno obustavila isporuku gasa Holandiji, odnosno njenoj gasnoj kompaniji GasTeri zbog odbijanja da plaća gas u rubljama, saopštila je ova korporacija, prenose RIA novosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Gasprom je krajem aprila prekinuo isporuke goriva Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja. U sličnoj situaciji se našla i Finska u maju.

Moskva je 1. aprila počela da zahteva da joj se isporuke gasa plaćaju rubljama, kao odgovor na sankcije EU zbog rata u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da će se odbijanje obavljanja poslova u ruskoj valuti smatrati neispunjenjem obaveza po ugovorima, prenosi RIA novosti.

Prema novoj šemi, Gazprombank otvara posebne račune u valuti i rubljama za obračune stranih klijenata. Nakon toga će moći da prenesu sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru, banka će ih prodati na Moskovskoj berzi, a zatim kreditirati rublje na račun kupca gasa i sa njega platiti Gaspromu.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare