Gasovod Foto:EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Holandska kompanija GasTera od sutra neće dobijati gas od ruskog Gasproma, pošto je odbila da plaća taj energent u rubljama, potvrdile su danas obe kompanije.

GasTera, koja kupuje i prodaje gas za holandsku vladu, izvestila je da je na drugom mestu dogovorila nabavu dve milijarde kubnih metara gasa, koji je u oktobru trebalo da dobije od Gasproma, prenosi HRT.

Odluka neće imati nikakvih posledica na dostavu gasa domaćinstvima, objavio je na tviteru holandski ministar energetike Rob Jeten.

U saopštenju GasTere, čiji su vlasnici 50 odsto subjekti holandske vlade, a po 25 odsto Šel i Ekson, se navodi da je kompanija odlučila da ne prihvati uslove Rusije, među kojima i otvaranje računa putem kojih bi se plaćalo u evrima, koji bi se potom zamenili u rublje.

Kompanija je navela da bi se tako prekršile sankcije Evropske unije i da taj način plaćanja predstavlja prevelik finansijski i operativni rizik.

Gasprom je saopštio da će prekid gasa GasTeri biti na snazi sve dok plaćanje ne bude na način koji je Rusija predložila.

Prošle godine Gasprom je u Holandiju izvezao 6,67 milijardi kubnih metara gasa, što je 15 odsto ukupne potrošnje u toj državi.

BONUS VIDEO: Mogu li države da trguju kripto valutom i tako plaćaju ruski gas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare