Bojko Borisov Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova pobednik je današnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Bugarskoj sa osvojenih 23,5 odsto glasova, odnosno 63 mandata, rezultat je izborne ankete agencije Galup internešenel Balkan na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Na drugom mestu sa 19,5 odsto glasova i 53 mandata je reformistička partija Nastavljamo promene (PP) Kirila Petkova, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci na vlasti.

#social-embed_0

U parlament je na četvrtim izborima u Bugarskoj za manje od dve godine ušlo još pet stranaka – Pokret za prava i slobodu (DPS) sa 15 odsto osvojenih glasova i 41 mandatom, Preporod koji je dobio podršku 10 odstoglasača i 27 mandata, Bugarska socijalistička partija (BSP) sa 8,9 odsto podrške i 24 mandata, Demokratska Bugarska sa 7 odsto glasova i 19 mandata i Bugarski uspon sa 4,7 odsto podrške i 13 mandata.

Izlaznost na izborima bila je 39,5 odsto, a za opciju „ne podržavam nikoga“ glasalo je 3,4 odsto birača, prenose „Novinite“.

Za ukupno 240 mandata u bugarskom parlamentu nadmetale su se 22 partije i šest kolaicija.

BONUS VIDEO: Cena ruskog „njet“, kako će Bugarska preživeti bez ruskog gasa?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar