Kiril Petkov i Bojko Borisov
Kiril Petkov i Bojko Borisov Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Višemesečna parlamentarna kriza u Bugarskoj biće rešena 2. oktobra, kada su zakazani vanredni parlamentarni izbori. Ovo će biti četvrti put u samo dve godine da građani Bugarske izlaze na birališta, a veliku šansu za povratak ima partija bivšeg premijera Bojka Borisova - GERB.

Primoran je bio bugarski predsednik Rumen Radev da još jednom raspiše vanredne izbore nakon što je ranije ove godine pala reformistička vlada Kirila Petkova, a naredni pokušaji da se sastavi nova neslavno propali.

Vladi na čijem je čelu bio Petkov izglasano je nepoverenje u junu ove godine, nakon čega je priliku za formiranje nove izvršne vlasti dobila Socijalistička partija.

Kiril Petkov Foto: Diego Ravier / AFP / Profimedia

Vrtoglavi uspon i pad

Kriza u Bugarskoj traje već neko vreme, a kulminirala je kad je iz vladajuće koalicije istupila partija ITN Slavija Trifonova, koji je sada već bivšeg premijera Kirila Petkova optužio da vodi zemlju u bankrot i da se sa zapadnim diplomatama tajno dogovorio da Bugarska skine veto sa početka pregovora Severne Makedonije i Evropske unije.

Petkov je, inače, bio velika nada uoči parlamentarnih izbora 14. novembra prošle godine. On je uspeo da za samo dva meseca oformi partiju koja je na prošlim parlamentarnim izborima odnela pobedu nad GERB-om i njenim liderom Bojkom Borisovim, koji se politikom bavi od 2004. godine.

Uprkos ograničenom političkom iskustvu, partija Kirila Petkova je brzo dobila podršku građana Bugarske, ogorčenih zbog krize koja je predugo trajala i postupaka Borisova koji nisu doveli do poboljšanja situacije u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije.

Kiril Petkov Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Međutim, vlada reformiste Petkova nije izdržala ni godinu dana.

Prelazna vlada

Predsednik Radev je sada imenovao bivšeg ministra rada Galaba Doneva za vršitelja dužnosti premijera do formiranja novog kabineta.

Kako se Bugarska se bori s rastom inflacije, problemima u nabavci gasa i drugim posledicama rata u Ukrajini, pretpostavlja se da će upravo poboljšanje odnosa sa Rusijom i rešenje gasne krize biti prioriteti Doneva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bivši premijer Petkov zauzeo je oštar stav prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, što uključuje odbijanje zahteva Moskve da se gas plaća u rubljama, proterivanje ruskih diplomata i optužbe za špijunažu.

„Prelazni“ premijer Donev sada ima težak zadatak da održi spoljnopolitički kurs zemlje, dok šansu za povratak vreba GERB Bojka Borisova.

Raste podrška nacionalističkim i proruskim strankama

Nove ankete predviđaju da će izbori u oktobru označiti veliki okršaj centrista i nacionalista. Naime, stranka Kirila Petkova sada je izjednačena sa GERB-om Borisova, koji je prošle godine doživeo vrtoglavi pad.

Istraživanja pokazuju da stanke koje su činile prethodnu vladajuću koaliciju nemaju veliku šansu da formiraju novu vlast nakon izbora, kao i da raste podrška nacionalističkim i proruskim strankama.

Upravo u tu sliku se uklapaju Borisov i njegov GERB koji crpe podršku od Rusije i desničarski nastrojenih struktura u zemlji.

BONUS VIDEO Krstev: Kriza između Rusije i Bugarske najveća je do sada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar