Moamer Gadafi
Moamer Gadafi Foto:Xinhua / Eyevine / Profimedia

Posmrtni ostaci bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija biće predati članovima njegovog plemena u Sirtu kako bi ih ponovno sahranili, prenosi saudisjka televizija „Arabiji al Hadat“. Gadafija su u oktobru 2011. godine mučili, sodomizovali i nasmrt prebili pobunjenici, incident je snimljen a prenosile su ga TV mreže širom sveta. Njegovo telo je odneseno u Misratu „na lekarski pregled“, a zatim izloženo u lokalnom tržnom centru. Sahranjen je na nepoznatoj lokaciji u pustinji.

Prema libijskim izvorima televizije, o prenošenju Gadafijevih posmrtnih ostataka složili su se visoki zvaničnici u gradu Misrata i starešine plemena al-Gadaf i al-Mudžabar. Zajedno sa Gadafijem starijim, očekuje se i prenošenje posmrtnih ostataka njegovog 36-godišnjeg sina Moatasem-Bilah Gadafija i Abu-Bakra Iunisa Jabra, jednog od savetnika pokojnog libijskog lidera. Njih dvojica su ubijeni zajedno sa Gadafijem 20. oktobra 2011. godine nakon bitke kod Sirte.

Gadafija su u oktobru 2011. godine mučili, sodomizovali i nasmrt prebili pobunjenici, incident je snimljen a prenosile su ga TV mreže širom sveta. Libija se posle Gadafija pretvorila u propalu državu kojom su upravljale vojskovođe, teroristi i suparničke frakcijske vlade koje su se borile za kontrolu nad zemljom bogatom naftom.

Nakon što je Gadafi ubijen, njegovo telo je odneseno u Misratu „na lekarski pregled“, a zatim izloženo u lokalnom tržnom centru. Sahranjen je na nepoznatoj lokaciji u pustinji, uprkos obećanjima militanata da će njegove ostatke vratiti porodici.

Prošle sedmice, vođa libijske milicije Salah Badi objavio je da je spreman da otkrije lokaciju Gadafijevog groba posle poziva pristalica pokojnog libijskog vođe da predaju njegove posmrtne ostatke radi pomirenja unutar Libije.

Libijske vlasti pustile su u nedelju Sadija Gadafija, trećeg sina Moamera Gadafija iz zatvora i proterale ga u Tursku. Trenutno mesto boravka Sadija Gadafija nije poznato. Prema Rojtersovim izvorima, oslobađanje Sadija Gadafija dogovoreno je nakon pregovora između plemenskih lidera i privremenog premijera Abdulhamida Dbeibeha.

Penzionisani profesionalni fudbaler Sadi Gadafi je tokom rata 2011. bio komandant libijskih specijalnih snaga i pobegao je iz zemlje u Niger pre nego što je zemlja pala pod vlast pobunjenika.
Iste godine za njim je izdata crvena Interpolova poternica, a 2014. godine je izručen Tripoliju, glavnom gradu jedne od dve vlade koje su se borile za vlast. Po povratku je zatvoren, mučen i optužen za ubistvo fudbalera i trenera Bašira al-Rianija 2005. godine. Proglašen je nevinim 2018. godine, ali je ostao u zatvoru.

Komentarišući oslobađanje Sadija Gadafija, privremeni libijski premijer Abdulhamid Dbeibeh naglasio je da ta zemlja „ne može napredovati bez pomirenja, niti urediti državu bez sprovođenja pravde, primene zakona, poštujući princip podele vlasti i sledeći sudske procedure i presude“.

Prošle nedelje je objavljeno da Sejf al-Islam Gadafi, drugi Gadafijev sin, zvanično odlučio da se kandiduje za predsednika Libije na predstojećim opštim izborima koji su zakazani za 24. decembar. Sejf navodno planira da se kandiduju u ime Narodnog fronta za oslobođenje Libije, Gadafijeve lojalističke političke partije stvorene 2016. Platforma stranke uključuje čišćenje zemlje od terorista, obnovu od rata i sleđenje načela iznesenih u „Zelenoj knjizi“ Moamera Gadafija – mešavine socijalizma, arapskog nacionalizma i sistema direktne demokratije zasnovane na referendumima, prenosi Sputnjik internešnal.

BONUS VIDEO: Bejrut godinu dana nakon eksplozije


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram