Foto: REUTERS/Tom Nicholson

Samit lidera G7 počeo je juče u Kornvolu. Mali gradić na jugozapadu Velike Britanije pod opsadom je policije već danima, na snazi su posebne mere i zbog korone, ali i straha od demonstracija ili protesta koje ovaj samit prate gde god se održavao.

Pročitajte još:

Naizgled sve izgleda bajno. Kornsko primorsko selo Karbis Bej i gradovi St Ives i Falmouth postali su turistička atrakcija boj jedan.

Iza kulisa, bezbednost je najvažnija. Ratni brodovi usidreni su uz obalu, a iznad njih kruže vojni avioni Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Brodovi kraljevske mornarice HMS Tine i HMS Tamar su takođe usidreni na obalu.

 

U samom gradu nalazi se oko 6.500 policajaca iz čitave Velike Britanije, od kojih je petina smeštena na brodu usidrenom pored Falmouta. Na ulicama Kornvela nalazi se 1.000 policijskih vozila, 150 policijskih pasa u pripravnosti i 18 dronova. Policajci su naoružani pištoljima, palicama, dimnim bombama i suzavcima. 

Ipak, ono što se vidi samo je jedan od pojaseva obezbeđenja. Svaki vidljivi pomorski brod ili naoružani policajac zapravo znači deset puta toliko dobro skrivenih obaveštajaca. Iza svakog šefa lokalne policije koji daje izjave stoji desetina stručnjaka za bezbednosne službe u Londonu i Vašingtonu.

U strahu od protesta koje su najavili aktivisti, postavljene su četiri „zvanične“ protestne lokacije, dve u Kornvolu (Truro i Falmout) i dve u Devonu (Plimut i Eketer). U principu, demonstranti će ih se kloniti i pokušavaće da se približe liderima i medijima što je više moguće.

Iako se stanovnici Kornvola plaše da bi samit mogao da prouzrokuje širenje pandemije koronavirusa gradska vlada tvrdi da će samit gradu doneti ugovore vredne više od 65 miliona.

Običnom, lokalnom stanovništvu, emocije su pomešane.

„Zabrinut sam, u suštini mešaju mi se uzbuđenje i strepnja. Ne znam šta da očekujem. Nikada se ranije nije dogodilo nešto ovako veliko“, rekao je Majkl Dejvis, radnik u obližnoj prodavnici.

Svakodnevna testiranja, čak i za Bajdena 

Svi od najmlađeg zvaničnika do predsednika SAD Džoa Bajdena moraju da se pridržavaju pravila. Svakodnevno će biti testirati na koronavirus, imaju obavezu da nose maske, a ograničen je čak i broj ljudi koji mogu da sede zajedno za stolom.

Prema probitnom planu, na agendi G7 bio je i banket u Bakingemskoj palati, ali se kraljica Elizabeta II usprotivila, jer po njenom mišljenju raskošna večera nije prikladna i potencijalno bi mogla da prouzrokuje širenje koronavirusa. Zbog toga će Bajden morati da se zadovolji samo šoljicom čalja sa kraljicom.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta Foto:Tanjug/Eddie Mulholland/Pool via AP

Strogo pridržavanje epidemioloških mera koje važe u Engleskoj dovodi i do nekih nelogičnosti. Naime, postavlja se pitanje ko će od sedam svetskih lidera morati da ruča sam, jer u ovoj državi u zatvorenom prostoru za stolom ne može biti više od šestroro ljudi.

„Svi prisutni i delegacije dužni su da poštuju propise Ujedinjenog Kraljevstva tokom sastanaka. Zahtevaćemo od njih da poštuju stroge mere zaštite“, izjavili su iz kabineta.

Foto: REUTERS/Tom Nicholson

Na pitanje da li ovo znači da lideri ipak moći da obeduju zajedno, iz kabineta su kratko rekli da će i oni morati da se striktno pridržavaju smernica javnog zdravlja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar