Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO/ludovic MARIN / AFP

Nekoliko ključnih članova političke partije francuskog predsednika Emanuela Makrona "Republika u pokretu" izrazilo je zabrinutost zbog sastanka njegovog savetnika za istorijska pitanja Bruna Rožea Petija i istaknute predstavnice desničara Marion Marešal, koja je i nećaka Marin Le Pen, vođe Nacionalnog fronta.

Pročitajte još:

Francuski Mond objavio je da su se njih dvoje sastali u oktobru. Rože-Peti je rekao da je sastanak organizovan na njegovu inicijativu i sa ciljem da čuje stavove Marešal koja je napustila Nacionalni front nakon što je Le Penova izgubila od Makrona na izborima 2017. i nedavno je formirala organizaciju čiji je cilj „hranjenje javnog diskursa“ uoči predsedničkih izbora 2022.

„Želeo sam da znam šta ona ima da kaže i da li to odražava opšte stanje mišljenja. Otkrio sam da se nismo složili“, rekao je on i dodao da se konzervativni političar Ksavije Bertrand takođe nedavno sastao sa ekstremnim desničarem Erikom Zemurom.

Mnogi članovi Makronove stranke kritikovali su taj sastanak jer smatraju da nije u skladu sa stranačkim „liberalnim vrednostima“.

„Mi ne razgovaramo sa desničarima, ne pravimo kompromise. Borimo se protiv toga“, rekao je potpredsednik francuskog parlamenta Igo renson koji je i istaknuti član Makronove stranke.

Sekretarka stranke Astrid panosjan rekla je da postoje ljudi koji se ne ispituju na individualnoj osnovi, već se pritiv njih bore kolektivno. „Marion Marešal i cela njena klika su očito ti ljudi“, rekla je ona.

I drugi članovi stranke ocenili su da je taj susrret bio greška i da ništa ne treba da se radi individualno, naročito ako „imate istaknutu poziciju u prvom krugu moći“.

Rože Peti, koji je i bivši portparol vlade često je kritikovan, ali i dalje ostaje uticajan u Jelisejskoj palati gde je, između ostalog, savetovao Makronu da uspostavi prisniji odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)