Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Francuska organizuje svoju prvu međunarodnu konferenciju o bezbednosti 13. i 14. marta "Pariski odbrambeni i strateški forum", po uzoru na Minhensku konferenciju i druge velike međunarodne bezbednosne konferencije.

Cilj prvog izdanja, posvećenog Evropi „na raskrsnici“, jeste da „dozvoli francuskoj i evropskoj strateškoj misli da se izrazi“, izjavio je general Benoa Dirije (Benoit Durieux), predsednik organizacije Akadem, Akademije odbrane u sklopu Vojne škole.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda očekuje se na skupu koji će obuhvatiti 63 okrugla stola i druge događaje na kojima će učestvovati zvaničnici 68 nacionalnosti, parlamentarci, diplomate i atašei za odbranu, istraživači i akademici.

Sa francuske strane, konferenciju će otvoriti ministar odbrane Sebastijen Lekorni (Sebastien Lecornu), a zatvoriće je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Tjeri Birkar (Thierry Burkhard).

Na skupu će biti i direktori 22 odbrambene kompanije.

„Prošlo je više od dve godine otkako je Rusija napala Ukrajinu, nešto manje od šest meseci otkako je Hamas napao Izrael“, svet pre 24. februara 2022. više ne postoji, dok Rusija objektivno izgleda kao opasnost za Evropu“, rekao je general Dirije.

Prema njegovim rečima, treba delovati i odlučivati zajedno, uz razmišljanja i rasprave.

Na skupu će biti analize i diskusije o poukama iz rata u Ukrajini, Mediteranu, Pacifiku, afričkim pitanjima, novoj situaciji u Baltičkom moru, vojnim modelima, dezinformacijama, ljudskim resursima i budućnosti bezbednosnih arhitektura.

Organizacija Akadem osnovana u jesen 2023. godine i okuplja oko 20 istraživačkih organizacija i kurseva za obuku, koji učestvuju u strateškoj debati u Evropi.

BONUS VIDEO: TV Nova uživo iz Pariza: Francuska na oprezu zbog svakodnevnih terorističkih pretnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar