Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je neopravdano današnje pucanje izraelskih vojnika na civile u Gazi koji su stajali u redu za hranu.

„Francuska izražava duboko žaljenje zbog izveštaja o veoma značajnom broju palestinskih civilnih žrtava tokom distribucije humanitarne pomoći u Gazi. Pucanje izraelskih vojnika na civile koji pokušavaju da dođu do hrane je neopravdano“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je potrebno rasvetliti šta se tačno danas dogodili, ali se ističe da je, „u svakom slučaju, odgovornost Izraela da poštuje međunarodno pravo i zaštiti distribuciju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu“. „Ovaj tragični događaj dolazi u trenutku kada je humanitarna situacija u Gazi apsolutno vanredna, a sve veći i nepodnošljivi broj palestinskih civila pati od gladi i bolesti“, piše u saopštenju.

Iz francuskog ministarstva poručuju da je neophodan hitan prekid vatre kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći „velikih razmera“ i kako civili u Pojasu Gaze bili zaštićeni. „To ostaje prioritet Francuske“, navodi se u saopštenju.

Ranije danas, više od 100 osoba je stradalo, a više od 700 je povređeno u pucnjavi izraelske vojske na Palestince koji su čekali u redu za hranu, saopšteno je iz Hamasa.

Sa druge strane, izraelski zvaničnici tvrde da je veliki broj žrtava rezultat stampeda, a ne napada izraelske vojske. Iz IDF-a su, međutim, priznali da su njihovi pripadnici pucali na neke Palestince koji su krenuli prema vojnicima i tenku na kontrolnom punktu.

BONUS VIDEO: Više od stotinu Palestinaca ubijeno u redu za hranu, Izrael iznio drugačiju verziju događaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar