Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/GONZALO FUENTES

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Pragu da Francuska ne planira da šalje svoje vojnike u Ukrajinu u bliskoj budućnosti.

Na pitanje da prokomentariše međunarodnu reakciju na njegovu izjavu posle prošlonedeljne konferencije o Ukrajini u Parizu, Makron je rekao da je tada naveo da ništa nije isključeno.

„To ne znači da planiramo da u bliskoj budućnosti rasporedimo francuske snage u Ukrajinu, već samo da otvaramo diskusiju o tome i da razmišljamo o svemu što se može učiniti da podržimo Ukrajinu“, kazao je Makron u intervjuu češkom listu „Pravo“, prenosi Tass.

Prema njegovim rečima, učesnici sastanka dogovorili su saradnju u pet oblasti: sajber bezbednost, zajednička proizvodnja vojnih potrpština za Ukrajinu, bezbednosna pomoć najugroženijim zemljama u kontekstu sukoba u Ukrajini, pre svega Moldavija, podrška Ukrajini na granici sa Belorusijom i saradnju u aktivnostima deminiranja.

„Osim toga, uvek sam bio jasan u vezi sa našim crvenim linijama: mi se ne borimo protiv ruskog naroda i odbacujemo logiku eskalacije“, naglasio je Makron.

Posle konferencije o Ukrajini u Parizu 26. februara, Makron je rekao da su učesnici razmatrali slanje kopnenih trupa u Ukrajinu i da o tome nije postignut konsenzus, ali je ostavio otvorena vrata za takav scenario u budućnosti.

BONUS VIDEO: TV Nova uživo iz Pariza: Francuska na oprezu zbog svakodnevnih terorističkih pretnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar