Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Neformalni sastanak lidera Evropske unije (EU) počeo je večeras na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Evropsku uniju na sastanku predstavljaju predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Mišel je uoči radne večere izjavio da će to biti prilika da predsednici i premijeri članica EU razgovaraju o ulozi Unije na međunarodnoj sceni posebno posle nedavnih dešavanja u Avganistanu i Indo-pacifiku kao i o odnosima sa Kinom.

„Potpuno smo posvećeni multilateralnom pristupu i uvereni smo da su nam potrebni snažni partneri i saveznici. Zato NATO smatramo temeljom naše bezbednosti“, naveo je Mišel na Brdu kod Kranja.

Istakao je da je potrebno pojačati saradnju u oblasti bezbednosti na nivou EU, ali i da je NATO snažan stub bezbednosti u Evropi i u svetu.

Očekuje se da će lideri tokom radne večere razgovarati i o deklaraciji koja bi trebalo da bude usvojena sutra na kraju samita EU-Zapadni Balkan.

Na početku neformalnog sastanka predsednik Slovenije Borut Pahor je odlazeću nemačku kancelarku Angelu Merkel odlikovao priznanjem za zasluge.

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Samit se odvija pod snažnim merama bezbednosti, a prisustvo na samitu je moguće samo uz sertifikat o preležanom kovidu-19, primljenoj vakcini ili negativnom testu. Događaju prisustvuje veliki broj novinara iz evropskih medija.

Slovenačka vlada odlučila je da ograniči kretanje u Ljubljani, na Bledu i oko konferencijskog centra na Brdu kod Kranja tokom samita u strahu da protesti ne poremete skup koji se smatra vrhuncem slovenačkog predsedavanja EU.

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Slovenačka policija upotrebila je večeras suzavac i vodene topove protiv antivladinih demonstranata u glavnom gradu Ljubljani. Stotine demonstranata koji se protive strogim vladinim antikovid merama sukobio se s policijom u trećem takvom incidentu u Ljubljani u poslednjih mesec dana.

Protest nije direktno vezan za EU samit, ali su vođe protesta očigledno iskoristile priliku da dobiju veću medijsku pažnju od novinara koji pokrivaju taj događaj.

Vođama EU će se sutra pridružiti lideri Zapadnog Balkana sa kojima će razgovarati o evropskoj perspektivi regiona, daljem razvoju saradnje, ekonomskom oporavku nakon pandemije koronavirusa i regionalnoj saradnji.

Bonus video – Makedonci polako gube strpljenje – „Od EU neme ništa!“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar