Ljubljana protest,
Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Uoči samita EU-Zapadni Balkan koji se održava danas i sutra u Ljubljani u slovenačkoj prestonici atmosfera je pomalo napeta zbog anti-vladinih protesta i blokade ulica.

Proteste su najavile opozicione stranke, a zbog mera koje je vlada uvela protiv širenja korona virusa, smatrajući da su protivustavne, a glavni organizator, stranka Resnica pozvala je građane da prilikom okupljanja budu mirni, prenosi slovenačka N1 televizija.

U međuvremenu, vlada Slovenije je zbog najavljenih protesta donela uredbu kojom se tokom protesta ograničava kretanje u Ljubljani, na Bledu i na Brdu kod Kranja, što je prvi put u istoriji te zemlje da je tako nešto učinila, piše portal 24UR.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako se navodi, jedino nije precizirano u kojim delovima Ljubljane, Bleda i Kranja. Policija je apelovala na učesnike najavljenog protesta da ne donosi „opasne predmete“ i da ne dovode decu.

U Ljubljani se mogu videti metalne ograde oko Trga Republike i oko parlamenta, kao i na Prešernovom skveru, Miklošićevom putu i ispred hotela Interkontinental.

Postavljeno je i veliko obezbeđenje na aerodromu, a strane delegacije koje dolaze na samit koristiće stari putnički terminal i tako biti potpuno odvojene od ostalih putničkih letova, prenosi Televizija Slovenija.

Najavljeno je i naizmenično zatvaranje puteva između Ljubljane-Bleda i Brda, a na više putev zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, pre svega kamione.

Samit EU-Zapadni Balkan trajaće dva dana i na njemu učestvuje 44 delegacije sa po osam članova, odnosno biće ukupno 352 učesnika što je do sada najveći samit u Sloveniji u istoriji te zemlje.

BONUS VIDEO Poplavljeno pozorište u Ljubljani 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar