Vilnus, Litvanija Foto: REUTERS/Janis Laizans

Čelični objekat koji se nalazi nedaleko od litvanske prestonice Viljnusa, a gde su zatvorenici CIA optuženi za terorizam držani u samici, izloženi stalnom svetlu i zvukovima visokog inteziteta, uskoro će se naći na tržištu, piše Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Vladin fond za nekretnine, koji upravlja imovinom koja više nije potrebna državi, saopštio je u ponedeljak da se sprema da proda ozloglašenu „crnu lokaciju“ poznatu kao Projekat 2 ili Detenšn sajt vajolet (Detention Site Violet), po još nepoznatoj ceni.

Zgrada za deset soba služila je kao pritvorski centar 2005. i 2006. godine kao deo vašingtonskog tajnog programa „vanrednih isporuka“ prema kojem su osumnjičeni islamistički miltanti iz sukoba u Avganistanu i Iraku uhvaćeni i isporučeni u zatvore van SAD.

U sobama bez prozora, koje su i zvučno izolovane, „moglo je da se radi šta hoće“, rekao je za „Rojters“ Arvidas Anusauskas, koji je vodio parlamentarnu istragu o lokaciji 2010. godine, piše Gardijan.

„Šta se tačno dešavalo tamo, nismo utvrdili“, rekao je on.

Vilnus, Litvanija Foto: REUTERS/Janis Laizans

Najveća turistička atrakcija Litvanije je bivši zatvor ruskog KGB-a u centru Viljnusa gde je 767 ljudi pogubljeno tokom antisovjetske pobune 1940-ih, a hiljade je mučeno, ali nema planova da bivši objekat CIA-e pretvori u muzej.

„Ne pritiskamo nijedno dugme, da slučajno nešto ne bismo isključili“, rekao je radnik fonda za nekretnne za objekat u kojem fluorescentno osvetljenje i zujanje klima uređaja dominiraju u sada praznim prostorijama.

Na saslušanju na Evropskom sudu za ljudska prava 2018. godine rečeno je da su zatorenici na tom mestu, koje je litvanska obaveštajna služba koristila kao objekat za obuku od 2007. do 2018. godine, obrijani po dolasku, da su imali poveze preko očuju ili kapuljače preko glave i da su imali okove na nogama.

Vilnus, Litvanija Foto: REUTERS/Janis Laizans

Ranije ovog meseca otkriveno je da je litvanska vlada platila Abu Zubajdu, takozvanom „večitom zatvoreniku“ 100.000 evra kao kompenzaciju za tretman koji je pretrpeo na tom mestu, nakon presude suda da je vlada prekršila evropske zakone koji zabranjuju mučenje.

Zubaidah je uhvaćen u Pakistanu šest meseci nakon 11. septembra, pod optužbom da je visoki član Al Kaide. Od tada je držan bez optužbe, ali malo je verovatno da je u Litvaniji pretrpeo najbrutanije oblike mučenja koje je CIA primenjivala na drugim mestima. Na Tajlandu, gde je bio takođe zatvoren, 83 puta je bio potopljen u vodi tokom jednog meseca, a u Litvaniji je bio podvrgnut lišavanju sna, glasnoj buci i oštrom svetlu.

Sažetak izveštaja Senata o CIA programu mučenja objavljen 2014. godine odnosi se na Sajt Vajolet, iako je sakrio identitet zemlje u kojoj je zgrada bila smeštena.

Stvaranje ovog mesta izazvalo je tenzije različitih elemenata administracije Džordža Buša, a američki ambasador u Litvaniji se žalio da je Stejt department isključen iz procesa planiranja i da je držan u mraku.

U izveštaju se takođe navodi da je u vreme kada je otvorena crna lokacija, osoblje CIA-e patilo od „zamora od misije u odnosu na njihovu interakciju sa programom“, što se odnosi na traumu koju su agenti doživeli kao rezultat učešća u mučenjima.

Zatvorenici koji su tamo dovedeni takođe su već bili podvrgnuti tolikom broju „pojačanih ispitivanja“ – što je CiA-in eufemiziam za mučenje – da su mnogi bili „istrošeni obaveštajni podaci“.

Među ostalim zatvorenicima koji su držani na toj lokaciji su Halid Šeik Mohamed, samoproglašeni organizator napada 11. septembra 2001. godine.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram