Ursula fon der Lajen Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija (EK) predlaže ograničenje cena ruskog gasa, saopštila je danas predsednica te institucije Ursula Fon der Lajen, nekoliko sati nakon što je ruski lider rekao da je ta ideja "glupost".

„Cilj je ovde vrlo jasan. Moramo smanjiti prihode Rusije koje Putin koristi za finansiranje ovog užasnog rata protiv Ukrajine. Na početku rata ruski gas je činio 40 odsto ukupnog uvezenog gasa. Danas je to sada samo devet odsto našeg uvoza gasa“, naglasila Fon der Lajen.

Prema rečima predsednice Evropske komisije snabdevanje gasom iz Rusije je znatno smanjeno i da Norveška trenutno snabdeva Evropu gasom više nego Rusija, prenosi Radio slobodna Evropa.

Fon der Lajen je podvukla da se Evropa suočava i sa „astronomskim cenama“ električne energije za domaćinstva i kompanije i sa ogromnom nestabilnošću tržišta te Komisija predlaže niz hitnih mera koje će zaštititi ugrožene potrošače i preduzeća.

Međutim, Putin je rekao da će Moskva reagovati na ograničenje tako što će potpuno zaustaviti snabdevanje, prenosi Bi-Bi-Si.

„Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, lož ulje. Nećemo isporučivati ništa ako je to protiv interesa Rusije“, rekao je on danas na ekonomskom forumu u gradu Vladivostoku na dalekom istoku.

Ministri energetike iz zemalja Evropske unije sastaće se 9. septembra kako bi razgovarali o tome kako kompanijama i domaćinstvima da olakšaju teret velikih cena energije.

***

BONUS VIDEO: Vučić gasio svetlo u stanu da bi štedeo struju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare