Foto: EPA-EFE/David J. Phillip

Grad Mineapolis platiće 27 miliona dolara kako bi rešili tužbu porodice Džordža Flojda zbog njegove smrti u maju prošle godine. Flojd, Afroamerikanac, preminuo je tokom hapšenja u ovom gradu u saveznoj američkoj državi Minesoti. Nakon njegove smrti otpuštena su četiri policajca. Jedan od njih Derek Šovin klečao je na Flojdovom vratu gotovo devet minuta, dok je Flojd govorio da ne može da diše.

Smrt Džordža Flojda, zabeležena na videu, pokrenula je niz protesta u Sjedinjenim Državama ali i širom sveta zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

Prošle godine je Flojdova porodica tužila grad, Šovina i tri druga policajca rekavši da je policija koristila prekomernu silu protiv Flojda kršeći njegova ustavna prava.

Sudija u Minesoti odobrio je u četvrtak zahtev tužioca da se ponovo podigne optužnica za ubistvo trećeg stepena protiv Dereka Šovina, bivšeg policajca iz Mineapolisa kojem se već sudi po optužbama za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata u slučaju Flojdove smrti..

Suđenje Šovinu koji se izjasnio da nije kriv za ubistvo počelo je ove sedmice. Suđenje preostaloj trojici policajaca počeće kasnije ove godine.

Šovin je optužen zbog svojih poteza tokom hapšenja Džordža Flojda 25. maja 2020. godine. Na snimku hapšenja vidi se kako Šovin, belac, kleči na Flojdovom vratu gotovo 9 minuta na trotoaru ispred jedne prodavnice, dok je Afroamerikanac molio za život, a zatim i prestao da se pomera.

Za optužbu za ubistvo trećeg stepena predviđena je zatvorska kazna do 25 godina, a drugog stepena do 40.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar