Foto: Tanjug/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Finska će na dve nedelje zatvoriti sve granične prelaze sa Rusijom, nakon što je veliki broj tražilaca azila prešao granicu, najavio je danas finski premijer Peteri Orpo.

„Ovo se dešava zbog aktivnosti Rusije i mi to ne prihvatamo“, rekao je Orpo na konferenciji za novinare, objavio je „Helsingin Sanomat“.

Dvonedeljno zatvaranje granice stupiće na snagu u noći između srede i četvrtka i trajaće do 13. decembra, preneo je list.

Potez Helsinkija usledio je nakon odluke Evropske granične agencije Fronteks prošle nedelje da rasporedi graničare i drugo osoblje, kako bi se pojačala kontrole finskih granica, zbog optužbi da Moskva podstiče priliv migranata, piše Politiko.

Tenzije između dve zemlje su eskalirale otkako je Moskva počela invaziju na Ukrajinu, što je navelo Finsku da se pridruži vojnom savezu NATO.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je u ponedeljak Rusiju da koristi migracije kao sredstvo pritiska na Finsku.

Krajem prošle nedelje, finski list Iltalehti izvestio je da su ruske ambasade počele da izdaju vize ljudima sa Roga Afrike za ulazak u Rusiju, a zatim ih prebacuju do finske granice uz pomoć službi bezbednosti.

Kremlj je više puta demantovao te tvrdnje, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je prethodna odluka Finske da zatvori niz kontrolnih punktova na granici sa Rusijom „nedvosmisleno provokativna“.

***

BONUS VIDEO: Miščević za N1 o sankcijama Rusiji: Procenat usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU raste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar