Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Fejsbuk je saopštio da je povećan broj uklonjenih objava koje su promovisale nasilje i govor mržnje što je pripisao tehnološkim poboljšanjima za automatsko prepoznavanje fotografija i tekstova takvog sadržaja.

Najveća društvena mreža u svetu uklonila je oko 4,7 miliona objava povezanih sa organizacijama koje šire mržnju u prvom tromesečju 2020, u poređenju s 1,6 miliona takvog sadržaja u istom razdoblju 2019. godine.

Facebook je takođe izbrisao 9,6 miliona objava s govorom mržnje, u poređenju sa 5,7 miliona u ranijem periodu.

To označava šestostruki porast uklanjanja sadržaja mržnje od druge polovine 2017. kada je Facebook počeo da objavljuje te podatke.

Facebook je objavio da je stavio oznake upozorenja na oko 50 miliona objava povezanih s Covidom-19 nakon što je zabranio dezinformacije o koronavirusu na početku pandemije.

„Smatramo da oznake upozorenja imaju učinka. U 95 posto slučajeva osoba koja vidi sadržaj s oznakom upozorenja ne klikne na taj sadržaj“, rekao je novinarima izvršni direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg.

Facebook je podatke objavio unutar petog izveštaja o standardima zajednice koje je predstavio 2018. zajedno sa strožim pravilima ponašanja kao odgovor na kritike.

Prošle godine Facebook je proširio izveštaj informacijama o primeni pravila na Instagramu, a u utorak naveo da će te podatke objavljivati svaka tri meseca.

Facebook je istakao poboljšanja u svojoj „proaktivnoj tehnologiji otkrivanja“ koja koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje nasilnog sadržaja odmah po objavi i uklanja ga pre nego što ga korisnici vide.

Unapređenje te tehnologije omogućilo im je uklanjanje više sadržaja povezanih s drogom i seksualnom eksploatacijom, navode iz kompanije.

Facebook se zbog manje moderatora koji su bili dostupni u pandemiji oslonio na automatske alate za nadzor sadržaja u vreme širenja teorija zavera o koronavirusu.

Zakerberg je rekao da se u nekim delovima sveta zaposleni počinju da vraćaju u svoje kancelarije i upozorava da će štetni sadržaji o koronavirusu verovatno biti snažnije zastupljeni u drugom tromesečju.

Facebook je u utorak pristao da plati, u okviru sudske nagodbe u Kaliforniji, 52 milijuna dolara kao kompenzaciju za psihički stres kojem su izloženi zaposleni koji moraju da pregledaju nasilne poruke i slike u okviru kontrole sadržaja poruka na toj društvenoj mreži.

Nagodba obuhvata više od 10.000 osoba koje su sada ili ranije bile angažovane na kontroli sadržaja i koje će dobiti najmanje po hiljadu dolara, a oni s potvrđenim medicinskim dijagnozama PTSP-a do 50.000 dolara.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar