Foto: Printscreen/AP

Evropski komitet za sprečavanje mučenja (CPT) Saveta Evrope objavio je izveštaj u kom poziva vlasti Hrvatske da “preduzmu odlučne aktivnosti” da bi se zaustavilo zlostavljanje migranata od strane policijskih službenika.

Pročitajte još:

U izveštaju se traži da Hrvatska osigura da “slučajevi navodnog zlostavljanja budu istraženi na efikasan način”.

CPT je saopštio da su od 10. do 14. avgusta 2020. godine sproveli “brzu reaktivnu posetu” Hrvatskoj, naročito području na granici sa Bosnom i Hercegovinom, kako bi ispitali postupanje policije.

Kako se navodi, Odbor se suočio s poteškoćama u saradnji.

“Delegaciji CPT-a su pružene nepotpune informacije o mestima za lišavanje slobode migranata, te se suočila s opstrukcijama od strane policijskih službenika u pristup dokumentaciji koja je neophodna kako bi delegacija sprovela mandat Odbora”, navodi se u saopštenju.

Foto: Danish Refugee Council

Navodi se da je delegacija dobila “brojne verodostojne i saglasne navode o fizičkom zlostavljanju migranata od strane hrvatskih policijskih službenika”, posebno članova interventne policije.

Navodno zlostavljanje se sastojalo od udaraca dlanom (šamara), udaraca nogom, udaraca pendrekom i drugim tvrdim predmetima (npr. kundakom/cevima vatrenog oružja, drvenim štapovima ili granama drveta) u različite delove tela, navodi se u saopštenju.

Migranti bacani u reku

Iz CPT dodaju da se navodno zlostavljanje prema svedočenjima dogodilo ili u trenutku kada su migranti zatečeni i de facto lišeni slobode unutar hrvatske teritorije, u rasponu od nekoliko do pedeset kilometara ili više od granice, i/ili u trenutku njihovog odvraćanja preko granice s BiH. U značajnom broju slučajeva, intervjuisane osobe pokazale su nedavne povrede na telima za koje su forenzički lekari, članovi delegacije, ocenili da su u skladu sa njihovim navodima o zlostavljanju od strane hrvatskih policijskih službenika.

Izveštaj takođe dokumentuje nekoliko izjava migranata podvgnutih drugim oblicima ozbiljnog zlostavljanja od strane hrvatskih policijskih službenika, kao što su prisiljavanje migranata da hodaju bosi kroz šumu do granice i bacanje migranata sa još uvek vezanim rukama u reku Koranu koja razdvaja Hrvatsku od BiH.

Foto: Danish Refugee Council

“Neki migranti su takođe izneli navode da su odvraćani u BiH samo u donjem rublju i, u nekim slučajevima, čak i goli. Jedan broj osoba takođe je naveo da su nakon hapšenja i dok su ležali licem prema tlu neki hrvatski policijski službenici ispaljivali hice iz oružja u tlo blizu njih”.

Priznajući značajne izazove s kojima se suočavaju hrvatski organi vlasti u postupanju s velikim brojem migranata koji ulaze u zemlju, CPT naglašava potrebu za usklađenim europskim pristupom.

“Međutim, uprkos tim izazovima, Republika Hrvatska mora da ispuni obveze zaštite ljudskih prava i postupa s migrantima koji ulaze u zemlju kroz granicu na human i dostojanstven način”, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Kampovi za mučenje i silovanje na srpsko-makedonskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare