Migranti, policija, policijska akcija, ilegalni migranti MUP
Foto: MUP/Ilustracija

Nakon što su u velikoj akciji organa iz Srbije i Severne Makedonije pre nekoliko dana otkriveni kampovi-mučilišta na granici dve zemlje, makedonska policija uspela je da uhapsi četvoricu organizatora, dok su dvojica pobegli ka Srbiji, kaže za „Novu“ Vilma Ruskoska, osnovni javni tužilac za organizovani kriminal iz Severne Makedonije.

PROČITAJTE JOŠ:

Slučaj je otkriven nakon što je jedna od žrtava po dolasku u Vranje nadležnim organima prijavila da grupa krijumčara iz Avganistana i Pakistana u improvizovanim kampovima u šumi zlostavlja fizički, psihički i seksualno, ucenjuje i izgladnjuje desetine sunarodnika nakon čega je viši javni tužilac u Vranju Danijela Trajković o tome obavestila makedonske kolege.

„Priprema za akciju je trajala nešto više od mesec dana, a istragu smo započeli čim smo dobili predmet iz Srbije“, kaže za naš list Vilma Ruskoska.

Prema njenim rečima, zlostavljanje se nije dogodilo u postojećim objektima već u improvizovanim šatorima, tendama, sakrivenim u planini, na veoma nepristupačnom terenu. Reč je o regiji koja se naziva Toptel, iznad sela Lojane i Vaksince.

„Akcija je morala da se izvede helikopterima zbog veoma nepristupačnog terena, specijalci su se spuštali. Postavljeni su specijalci i sa srpske i sa makedonske strane, radilo se u koordinaciji sa makedonskom Nacionalnom jedinicom za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja i njihovim kolegama iz Srbije“, kaže Ruskoska.

Od mučenja je spašeno 35 migranata, među kojima su bila i deca. Oni su zbrinuti u prihvatnim centrima.

„Počeo je rasplet, kako su ih tukli, slikali i slali porodicama zbog novca, nisu im davali da jedu, maltretirali su ih…“, objašnjava naša sagovornica.

Foto:EPA/NAKE BATEV

Protiv dvoje punoletnih lica iz Pakistana i dvojice maloletnika iz Avganistana započeta je istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično selo Organizovanje grupe i podsticanje na izvršavanje dela trgovina ljudima, maloletnim licima i krijumčarenje migranata.

Oni su u periodu od avgusta do novembra 2021. godine napravili improvizovane kampove gde su smeštali migrante koji su ilegalno ulazili iz Grčke, a potom ih odatle ilegalno prevozili ka Srbiji i zemljama EU.

Optuženi su svoje sunarodnike zadržavali protiv njihove volje, oduzimali im telefone i lične dokumente i onemogućavali im bilo kakav kontakt van kampa. Nemoćne su ih maltretirali, fotografisali i slali njihovim porodicama kako bi iznudili novac za njihovo oslobađanje, uz nasilje i pretnje.

„Tretirali su ih na krajnje surov i ponižavajući način, a sa nekima su imali nedozvoljene polne odnose“, stoji u saopštenju tužilaštva za organizovani kriminal.

BONUS VIDEO Kampovi za mučenje i silovanje na srpsko-makedonskoj granici


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram