Foto:Shutterstock

Crna Gora radi sa evropskim institucijama na priključivanju mehanizmu Evropske unije koji u suštini omogućava vlasnicima digitalnog kovid sertifikata (Digital COVID Certificate) da se slobodnije kreću u vreme pandemije koronavirusa, potvrđeno je “Vijestima” iz Evropske komisije i iz Vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema rečima glavne pregovaračice sa Briselom Zorke Kordić, Ministarstvo zdravlja predano radi na obezbeđivanju svih preduslova kako bi Crna Gora u narednim mesecima pristupila ovom mehanizmu.

”Posvećeno radimo na ispunjavanju svih tehničkih zahteva koji stoje na putu potpune integracije u ovaj mehanizam EU. Ovo će ujedno biti konkretan primer rane integracije Crne Gore u mehanizme EU prije samog članstva, čemu težimo u svim našim javnim politikama”, kazala je Kordić “Vijestima”.

Digitalni sertifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba ili preležala koronavirus, ili da je vakcinisana ili da ima negativan test. On je validan u svim zemljama članicama EU.

Vakcinacija
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/CHEMA MOYA

Nosilac digitalnog sertifikata EU na putovanju bi u principu trebalo da bude izuzet od ograničenja slobodnog kretanja – države članice trebalo bi da se suzdrže od nametanja dodatnih ograničenja putovanja nosiocima sertifikata, osim ako su neophodne i proporcionalne radi zaštite javnog zdravlja.

Glavna pregovaračica ističe da je pristupanje od suštinskog značaja za Crnu Goru kao ključni mehanizam za sve ekonomije zemalja članica i kandidata za članstvo okrenutih ka turizmu.

”I pruža mogućnost obezbeđivanja uslova neophodnih za nesmetan dolazak turista i postizanja balansa između ekonomskog napretka i potrebe za zaštitom zdravlja građana”, kazala je Kordićeva, napominjući da je to pristupanje neophodno usaglastiti sa pravnim regulativama i da će to diktirati tempo ispunjenja preostalih tehničkih zahteva.

Putovanje tokom korona pandemije
Putovanje tokom korona pandemije Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Skoplje pristupilo sistemu, iz EK potvrđeno da se i sa Crom Gorom radi

Ovom sistemu je od pre dva dana pristupila, na primjer, Severna Makedonija, kao prva zemlja Zapadnog Balkana. To znači da su od sada digitalni sertifikati koje je izdala Severna Makedonija prihvaćeni u Uniji pod istim uslovima kao i digitalni sertifikat EU u toj državi.

Iz EK su “Vijestima” potvrdili da se i sa Crnom Gorom radi na pristupanju ovom mehanizmu.

”EU je od samog početka pokazala svoju opredeljenost da tretira region Zapadnog Balkana kao privilegovane partnere povezujući ih sa mehanizmima i instrumentima Unije u kontekstu pandemije kovid-19. Održali smo pripremne sastanke sa svima i proces je u toku, nadamo se da ćemo uskoro videti još uključivanja. Drago nam je što vidimo da EU ovde postavlja trend i tehnološko liderstvo”, kazala je jedna portparolka EK za “Vijesti”.

Osim Severne Makedonije, EK je podržala da se ovom sistemu priključe i Turska i Ukrajina. Odluku su pozdravila dvojica komesara.

Putovanje tokom korona pandemije
Putovanje tokom korona pandemije Foto:EPA-EFE/Ramon van Flymen

”Drago mi je što vidim da se spisak zemalja koje primenjuju sistem zasnovan na EU digitalnom sertifikatu o kovidu stalno povećava i da postavljamo standarde na međunarodnom nivou. To će pomoći da se olakša bezbedno putovanje, takođe izvan granica naše Unije”, rekao je komesar za pravosuđe Didije Rejnders, dok je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji naglasio da su partneri u EU sastavni deo zajedničkog bezbjednog otvaranja. “Radujem se što skorijem povezivanju još naših suseda”, rekao je Varhelji.

Funkcionalnost digitalnog sertifikata ogleda se u tome da može biti izdat u digitalnoj ili papirnoj formi, da sadrži QR kod, da je besplatan i da se izdaje na maternjem i na engleskom jeziku, da garantuje zaštitu podataka i da je validan u svim zemljama članicama EU.

Pitanje priznavanja vakcina

U Crnoj Gori su dostupne nacionalne kovid potvrde. Nacionalna kovid potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. U papirnom obliku preuzima se u nekom od domova zdravlja ili na vakcinalnom punktu, a elektronska verzija dostupna je putem portala ezdravlje.me.

Putovanje tokom korona pandemije
Putovanje tokom korona pandemije Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić kazao je “Vijestima” da kada država Crna Gora uskladi nacionalnu kovid potvrdu sa pasošem o vakcinaciji EU, građani će koristiti samo evropski sertifikat.

Prilikom uvođenja nacionalnog potvrde posebna pažnja posvećena je tome da bude usaglašena sa onom koju izdaje EU.

On je kazao da njegov resor u saradnji sa kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori već radi na realizaciji tog projektnog zadatka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar