Kriptovaluta, kriptovalute
Foto: Shutterstock

Europol je u saradnji sa francuskim i američkim vlastima sproveo akciju koja je ciljala platformu za razmenu kriptovaluta Bitzlato. Globalno operativna berza kriptovaluta registrovana u Hong Kongu osumnjičena je za omogućavanje pranja velikih količina prihoda od kriminala i njihovo pretvaranje u rublje. Organi za sprovođenje zakona uklonili su digitalnu infrastrukturu usluge sa sedištem u Francuskoj i ispitali vodeće članove menadžmenta platforme. U operaciji su učestvovali i organi za sprovođenje zakona i pravosudni organi iz Belgije, Kipra, Portugala, Španije i Holandije.

Bitzlato je omogućio brzu konverziju različitih kripto-aktiva kao što su bitkoin, etereum, litkoin, bitkoin keš u ruske rublje. Procenjuje se da je platforma za razmenu kriptovaluta dobila ukupnu imovinu u vrednosti od 2,1 milijardu evra, navodi se u saopštenju Europola.

Iako konverzija kripto imovine u fiat valute nije nezakonita, istrage o operaterima sajber kriminala su pokazale da velike količine kriminalne imovine prolaze kroz platformu. Analiza je pokazala da je oko 46 odsto imovine razmenjene preko Bitzlata, u vrednosti od oko milijardu evra, bilo povezano sa kriminalnim aktivnostima.

Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

Analiza je otkrila da je većina sumnjivih transakcija povezana sa subjektima koje je sankcionisala Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), dok su drugi povezani sa sajber prevarama, pranjem novca i materijalom za zlostavljanje dece. Na primer, istrage su pokazale da je 1,5 miliona BTC transakcija izvršeno direktno između korisnika Bitzlato i Hidramarketa, uklonjenih u aprilu 2022.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ova platforma za razmenu, dostupna na ruskom i engleskom jeziku, iznajmila je namenske servere od hosting kompanije u Francuskoj. Koordinisana akcija pravosudnih i organa za sprovođenje zakona iz različitih uključenih zemalja dovela je do uklanjanja platforme, zaplene postojeće finansijske imovine i dalje tehničke analize.

Do sada je uhapšeno pet osoba, izvršeno osam pretresa kuća, zaplenjene su kriptovalute u vrednosti od oko 18 miliona evra, kao i vozila i elektronska oprema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar