Boris Džonson
Boris Džonson Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson prijavio je milion funti u jednoj donaciji - što je najveća suma donirana jednom poslaniku i sugeriše da se neće povući iz politike u skorije vreme.

Vođa laburista Kir Starmer bio je najviše donirani poslanik parlamenta sa ukupno 740.000 funti u više donacija, pokazalo je istraživanje Skaj njuza.

Ali novac od podržavalaca Bregzita i kripto investitora Kristofera Harborna nadmašio je ovu sumu i to u jednoj donaciji i sugeriše da bivši premijer Velike Britanije nema nameru da se u skorije vreme povuče iz politike.

Harborn je inače bivši donator torijevaca koji je 2019. bio bankar stranke za Bregzit Najdžela Faraža.

Novac od političkih donacija koristi se za finansiranje stvari kao što su kampanje, osoblje i troškove kancelarije, a u registar finansijskih interesa svi poslanici moraju da prijave sve donacije, plate ili poklone.

Džonsonova većina od 7.210 ljudi u njegovoj izbornoj jedinici u zapadnom Londonu znači da je moguće da ga laburisti povuku, a saveznici tvrde da bi mogao da postigne dogovor s premijerom Rišijem Sunakom da ne osporava njegovo vođstvo u zamenu za sigurno mesto na sledećim izborima.

Džonson je takođe zaradio 303.880 funti na svojim govorima u decembru, prema ažuriranim podacima u registru koji je objavljen u četvrtak uveče.

Zaradio je i više od četvrt miliona funti od softverske kompanije ParallelChain Lab za devetosatni događaj u Singapuru i 50.000 funti od kompanije za razvoj nekretnina Ballymore Group za sedmosatni govorni angažman u Londonu.

Bivši premijer takođe živi besplatno u kući predsednika JCB-a i konzervativnog donatora Lorda Bamforda, pokazuje registar interesa.

Prema Skaj njuzovoj najnovijoj analizi donacija, Boris Džonson je sada na vrhu liste najviše doniranih poslanika, a slede Kir Starmer i Džonsonova kratkotrajna naslednica Liz Tras.

Premijer Riši Sunak nalazi se na četvrtom mestu, a slede ga poslanica iz redova laburista Rebeka Long-Bejli, kancelarka Rejčel Rivs i ministar za stambena pitanja Majkl Guv.

***

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar