Foto: Shutterstock

Evro je jutros pao ispod 0,99 dolara, što je najniži nivo u poslednjih 20 godina, nakon najave prošle nedelje da će Rusija prekinuti isporuku gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok.

Evro je u ranoj trgovini pao za 0,7 odsto na 0,9884 dolara što je najniži nivo od decembra 2002. godine.

Evrom se poslednje dve nedelje trgovalo ispod pariteta. Ovo nije prvi put da vrednost evra u odnosu na dolar pada ove godine. Evro je pao za više od 12 odsto u odnosu na dolar. Do toga je dovela visoka inflacija i nisko poverenje potrošača.

Evropska valuta je potom nastavila da slabi u odnosu na dola, pogođena ekonomskim turbulencijama i neizvesnostima izazvanim invazijom Rusije na Ukrajinu, prenosi RTE.ie.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski gasni gigant Gasprom je saopštio u petak da će gasovod Severni tok 1, koji je trebalo da bude otvoren za vikend, ostati zatvoren na neodređeno vreme.

Rečeno je da je otkriveno „curenje nafte“ u turbini tokom planirane trodnevne operacije održavanja i da će gasovod ostati zatvoren dok se ne popravi. Nastavak isporuka gasovodom koji ide od Sankt Peterburga do Nemačke ispod Baltičkog mora trebalo je da bude nastavljena u subotu.

Nakon nove najave Rusije da obustavi snabdevanje, došlo je do skoka cena energenata.

BONUS VIDEO: UZELI NOVAC, I VIŠE SE NE JAVLJAJU: PIK „Montažne kuće“ uzeli skoro 1,5 miliona dinara za avans Srbinu iz Kanade i NESTALI!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar