španija vakcinacija astrazeneca
Foto: REUTERS/Sergio Perez

Evropska unija odbila je da naruči dodatnih 100 miliona doza vakcina protiv covida-19 kompanije AstraZeneka, rekao je danas portparol EU.

„U prvom tromesečju isporučeno je 30 miliona doza, što je manje od onoga što se očekivalo prema ugovoru. Za drugo tromesečje ugovor je predviđao 180 miliona doza, a kompanija je rekla da može da isporuči 70 miliona“, dodao je.

Evropski zvaničnici ne kriju svoje nezadovoljstvo činjenicom da je AstraZeneka isporučila manje doza nego što je bilo određeno ugovorima, zbog čega je EU uvela izvozna ograničenja za doze proizvedene unutar njenog područja.

Inače, zbog kašnjenja u isporuci vakcina Evropska komisija se sprema da pokrene tužbu protiv AstraZeneke, preneo je evropski „Politiko“, citirajući pet neimenovanih diplomata Evropske unije.

Na sastanku ambasadora u sredu, većina zemalja članica EU je rekla da će podržati tužbu protiv kompanije zbog žalbi da Evropskoj uniji nije isporučila dogovorene doze vakcina protiv koronavirusa, prenose agencije.

Cilj tužbe je da se natera AstraZeneka da obezbedi doze koje su predviđene ugovorom sa EU, dodaje se u informaciji koja citira neimenovanog diplomatu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

0

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar